Strazbur: Kosovo i EU potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Evropski komesar za susjedsku politiku i pitanja proširenja Johanes Han i ministar za integracije Kosova Bekim Čolaku potpisali su danas u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije.

Potpisivanju su prisustvovali i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini i predsjednik Vlade Kosova Isa Mustafa.

“To je značajan dan za naše odnose”, napisala je Mogerini na svom Tviter nalogu.

“Sretan sam i ponosan što sam dio ovog istorijskog trenutka kojim je formalno potvrđen put Kosova ka integraciji i članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je Čolaku poslije potpisivanja sporazuma.

On je naveo da je Kosovo sada spremno da preuzme obaveze i neophodne reforme za ispunjavanje kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji.

“Bez sumnje, rezultat ovog sporazuma je uska povezanost budućnosti Kosova sa Evropskom unijom i ja čvrsto vjerujem da je ovo veliko dostignuće, fer i potpuno u skladu sa našim dosadašnjim naporima na putu evroatlantskih integracija”, ocijenio je Čolaku.

Prema njegovim riječima, SSP znači veću podršku za neophodne reforme na Kosovu, od borbe protiv korupcija i organizovanog kriminala, do vladavine zakona i ekonomskih reformi, sa ciljem povećanja zaposlenosti i podsticanja trgovinske razmjene sa Evropskom unijom.

“Vjerujem da će još jedan važan cilj – proces vizne liberalizacije, biti uspješno okončan, jer smo ispunili sve propisane kriterijume”, napisao je Čolaku na svom Fejsbuk profilu, čestitajući građanima Kosova potpisivanje SSP-a.

Čestitku Vladi Kosova uputila je i Američka ambasada u Prištini.

Nakon usvajanja i sprovođenja, SSP će pružiti konkretne beneficije građanima Kosova. Ovo je pravi napredak prema integraciji u evropske i transatlantske institucije, navela je Ambasada Sjedinjenih Država.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*