Preminuo mitropolit dabrobosanski Nikolaj

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je sinoć u 88. godini, petnaest minuta prije ponoći u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

U Hramu svetih Petra Dabrobosanskog i Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Bogoslovskom školskom centru na Velečevu kod Foče, kao i u svim hramovima mitropolije dabrobosanske, jutros će biti služene liturgije.

Tijelo blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja dovezeno je u velečevski hram.

Nakon zaupokojene liturgije, koju će sa sveštenstvom služiti vladika zahumsko-hercegovački i primorski i zamjenik mitropolita dabrobosanskog Grigorije, tijelo blaženopočivšeg mitropolita oko podneva će biti prevezeno u manastir Dobrun, gdje će biti sahranjen u petak, 30. oktobra.

Mitropolit Nikolaj šezdeseti je mitropolit dabrobosanski na čiji tron je izabran 1992. godine. U 62 godine sveštenomonaškog i 42 godine episkopskog služenja Srpskoj pravoslavnoj crkvi istakao se kao veliki prosvjetitelj, graditelj i obnovitelj crkvenog i duhovnog života. Od 1973. do 1978. godine bio je vladika australijsko-novozelandski, nakon čega je izabran za vladiku dalmatinskog gdje se zadržao do izbora na svetosavski tron mitropolita dabrobosanskih.

Mitropolit Nikolaj, čije je svjetovno ime Gojko Mrđa, rođen je u Krnjoj Jeli kod Bosanskog Petrovca 30. augusta 1927. godine. Školovao se u Sremskoj Palanci, a 1946. godine upisao je Bogosloviju u Prizrenu. Monaški postrig primio je 1953. godine.

Završio je Bogoslovski fakultet u Beogradu koji mu je zbog izuzetnog doprinosa razvoju bogoslovlja i nauke dodijelio 1999. godine titulu počasnog doktora nauka, a istu titulu dobio je i od Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2007. godine. Nosilac je više crkvenih i svjetovnih odlikovanja.
(SRNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.