Predstavnički dom PSBiH danas o JMB-u i obrazovanju

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas će razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, nakon što je Dom naroda podržao te zakonske dopune.

Zakon je u Domu naroda predložio delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD), a predviđa da se u elektronski registar općina dopiše općina Stanari u Republici Srpskoj osnovana u septembru 2014. godine kako bi se otklonili problemi oko određivanja jedinstvenog matičnog broja.

Poslanici će danas u drugom čitanju razmatrati Prijedlog o strancima kojim su regulirani postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima, a povod za donošenje tog zakonskog rješenja je Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

Poslanici bi se trebali izjasniti i o izmjenama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju kojeg je predložio poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kojim bi se riješile ključne dileme konstitutivnog naroda i pripadnika nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja poput pitanja upotrebe jezika u nastavnom procesu na cijelom području države.

Izvještaj o izvršenju državnog budžeta također je na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH.
(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*