Kantonalni sud Tuzla Lijanoviću i saradnicima produžio pritvor još dva mjeseca

Kantonalni sud u Tuzli produžio je za još dva mjeseca pritvor za Jerku Ivankovića Lijanovića /46/ iz Širokog Brijega, Suada Čamdžića /42/ iz Kladnja, Edina Ajanovića /43/ iz Čelića i Mersada Šerifovića /43/ iz Tuzle zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, potvrđeno je Srni u ovoj ustanovi.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona ranije je saopštilo da postoji sumnja da je Lijanović, kada je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH /FBiH/, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja i postupajući suprotno interesima službe i odredbama zakonske i podzakonske regulative i propisa, organizovao udruženje u kojem su bili Čamdžić, Ajanović, Šerifović i drugi njemu odani ljudi iz strukture Narodne stranke Radom za boljitak.

Udruženje je organizovano kako bi uslovljavali poljoprivrednike u Tuzlanskom kantonu i FBiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Riječ je o isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u periodu od 2011. do 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavca iz FBiH, ta za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

U ovom periodu su, uslovljavanjem poljoprivrednika koji su im isplaćivali polovinu uplaćenih sredstava u gotovini, sebi privavili imovinsku korist od oko 760.000 KM, te su pokušavali da uslove poljoprivrednike i za veći iznos novca, što pojedinci nisu pristali, saopštilo je danas Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa pripadnicima Federalne uprave policije, sa kojima je prethodnu godinu vodilo istragu u ovom predmetu, izvršilo 29. septembra, pretrese na više lokacija, kada su osumnjičeni i uhapšeni.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*