Imenovana četiri nova ministra u Vladi Federacije BiH

Odluka o imenovanju novih ministara u Vladi Federacije BiH danas je većinom glasova podržana na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Edita Đapo je na sjednici potvrđena za ministricu turizma i okoliša, Zlatan Vujanović za ministra trgovine, a Nermin Džindić za ministra energetike, industrije i rudarstva.

Vesko Drljača imenovan je za ministra rada i socijalne skrbi i ujedno će vršiti dužnost zamjenika premijera Federacije.

Prije ovoga, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razriješio je dužnosti ministre iz Demokratske fronte, Aleksandra Remetića i Milana Mandilovića, te je s potpredsjednicima FBiH Milanom Dunovićem i Melikom Mahmutbegović dao saglasnost na imenovanja četvero novih ministara koje je predložio Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Do imenovanja novih ministara, čija su mjesta ostala upražnjena nakon izlaska Demokratske fronte iz parlamentarne većine, došlo je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma SDA sa SBB-om.

Zbog spremnosti novih ministara za suradnju i rad na poboljšanju općeg stanja u Federaciji zadovoljstvo je izrazio Čavara, koji je uvjeren da će se nakon popune Vlade dobiti bolja prolaznost odluka u Federalnom parlamentu i da će građani Federacije brzo osjetiti pozitivne rezultate tog rada.

Inače, Drljača i Vujanović su pripadnici srpskog, a Đapo i Džindić bošnjačkog naroda, čime su ispoštovane odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na nacionalnu zastupljenost.

Drljača je diplomirani pravnik, a trenutno obnaša dužnost sekretara Agencije za unapređenje stranih investicija-FIPA. Od 1986. godine do završetka rata bio je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova SR BiH i RBiH, a nakon toga je obnašao razne odgovorne dužnosti u Ministarstvu pravde, Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Đapo je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirala ekonomiju na prestižnom univerzitetu Tohoku u Japanu. Njena bogata karijera uključuje angažmane u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i docenta na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Potpredsjednica je SBB-a BiH, a obavljala je dužnost zamjenice ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH. Đapo aktivno govori engleski i japanski jezik.

Džindić je završio Mašinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli 2003. godine i stekao zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva-proizvodnog smjera. Magistrirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik i ima bogato radno iskustvo u privredi i uspješnim domaćim i inozemnim kompanijama, uključujući Pretis, te, između ostalih, CIMOS-Kopar, Honeywall-Les Vosges, BWTS Kircheimbolanden-Njemačka.

Vujanović je diplomirao elektroniku na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu 1989. godine, smjer telekomunikacije i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektronike. Nakon studija, 1989.-1994. radio je kao glavni metrolog za elektronske instrumente u Mjernom laboratoriju Tehničko-remontnog zavoda u Travniku. U periodu 1994.-2013. radio je u vodećim međunarodnim institucijama u BiH na menadžerskim poslovima, na kojim je između ostalog uspješno vodio višemilionske humanitarne projekte. Aktivno govori engleski jezik. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat SBB BiH za Skupštinu Srednjebosanskog kantona.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*