PSBiH : Državni poslanici i delegati postavljaju pitanja ministrima

Poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) moći će danas  na prvoj posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma postaviti pitanja članovima Vijeća ministara.

Prema do sada dostupnim materijalima pripremljeno je 28 poslaničkih i delegatskih pitanja, među kojima su pitanja o odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, odlukama koje mogu dovesti do blokade EU fondova te aktivnostima poduzetim u provođenju Reformske agende.

Kako je najavljeno, pitanja će se odnositi i na rad državnog Tužilaštva, uspostavljanje Mehanizma koordinacije, ruralni razvoj, visoko obrazovanje, zaduženost BiH te eventualne budžetske uštede, ali i na uknjižbu vojne imovine, strukturalni dijalog te migracionu krizu.

Poslanik SDA Amir Fazlić najavio je da će postaviti pitanje o broju diplomatsko- konzularnih predstavništava koje BiH ima u inostranstvu poput ambasada, stalnih misija pri međunarodnim organizacijama i generalnih konzulata te o njihovoj ulozi.

Pitanje koje će postaviti poslanik HDZ-a Predrag Kožul na sutrašnjoj sjednici odnosi se na pitanje funkcioniranja javnog RTV sistema i raspodjele RTV takse te utvrđivanje, emitiranje i reproduciranje programa na službenim jezicima konstitutivnih naroda.

Poslanik SDP-a Damir Bećirović postavit će pitanje o aktivnostima poduzetim za ostvarivanje elementarnog ljudskog prava građana koji govore bosanskim jezikom kao jednim od tri ravnopravna jezika na cijeloj teritoriji BiH.

Delegat Kluba Srba u Doma naroda Dragutin Rodić (DNS) zahtijevat će odgovor u vezi s provedenim popisom stanovništva u BiH i kada se mogu očekivati konačni rezultati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*