Slovenija neće žicu na granicu s Hrvatskom, postoje planovi o boljoj kontroli

Planove o zaštiti osjetljivijih sektora granice s Hrvatskom u slučaju krize Slovenija ima već više godina i to nije ništa novo, izjavio je u srijedu Boštjan Šefic, koordinator slovenske vlade za pitanja migrantske krize, tumačeći izjavu premijera Mire Cerara da će učiniti sve za zaštitu slovenskih nacionalnih interesa, pa i postaviti ogradu za zaštitu od migranata.

Šefic je na redovitom brifingu novinarima rekao da je Slovenija optimistična da će se dogovori i koordinacija država glede kontrole migrantskog vala poštovati, ali “ne i naivna”, te da postoje razni scenariji, ali i već izrađeni planovi o zaštiti granice s Hrvatskom na osjetljivijim sektorima.

U slučaju pogoršanja stanja koje je trenutno dobro, to bi u prvom redu značilo pojačanu kontrolu na tzv. zelenoj granici, uključujući i razna tehnička sredstva, kako je ne bi ilegalno prelazili migranti, a onda i postavljanje prepreka na međunarodnim graničnim prijelazima kako bi se migrantski val bolje kontrolirao i usmjeravao, kazao je Šefic koji je demantirao neka nagađanja da je vlada ogradu za granicu već naručila u Poljskoj.

“Ništa nismo kupili i takve ograde u Sloveniji nema”, rekao je.

Upozorio je kako je granica s Hrvatskom duža od 670 kilometara i vrlo otvorena, te ju je nemoguće zapriječiti ogradom, posebno ako iza ograde ne stoji policija i vojska, što se pokazalo i u slučaju bodljikave žice koju je prema Hrvatskoj i Srbiji postavila mađarska vlada.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*