Delegati usvojili dopunu Zakona o Poreznoj upravi

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas dopunu Zakona o Poreznoj upravi FBiH, sa 38 glasova za, četiri protiv i dva suzdržana. Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava donesen je radi rješavanja problema izmirenja dugovanja privrednih društava po osnovu kojih se vrši finansijska konsolidacija istih, a zbog postizanja stanja likvidnosti i solventnosti privrednih društava, te njihovog efikasnijeg poslovanja.

Finansijskom konsolidacijom omogućava se, između ostalog, izmirenje dugovanja po osnovu javnih prihoda pod povoljnijim uslovima u odnosu na način propisan Zakonom o Poreznoj upravi FBiH. Stoga je neophodno usklađivanje odredbi Zakona o Poreznoj upravi FBiH kao opšteg propisa, navodi se u obrazloženju Vlade.

Uz dopunu Zakona, usvojen je zaključak kojim se zahtjeva od Vlade da što prije predloži izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društva. Prije razmatranja dopune Zakona o Poreznoj upravi, Dom naroda izabrao je predsjednika i zamjenika predsjednika Komisije odgovorne za reviziju, te članove Zajedničke komisije za izbor i imenovanje oba doma Parlamenta FBiH.

Za predsjednicu Komisije odgovorne za reviziju izabrana je Lidija Bradara, a za njenog zamjenika Kasim Mulalić, dok su za članove Zajedničke komisije za izbor i imenovanja oba doma Parlamenta FBiH izabrani Tomislav Martinović, Daliborka Milović i Refik Poparić.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) odbio je, na današnjoj sjednici, izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji u FBiH sa 26 glasova za, 16 protiv i pet suzdržanih.

Kako je navedeno u obrazloženju Vlade FBiH, izmjene i dopune Zakona bile su potrebne radi usklađivanja sa Zakonom o prekršajima. U Zakonu o električnoj energiji propisuje se novčana kazna za prekršaj u iznosu od 200 do 1.500 KM, ali je greškom izostavljeno, odnosno nije precizirano da je to kazna za fizičko lice, te se riječju “fizičko” trebao dopuniti navedeni Zakon.

Opozicija je tvrdila da odredbe Zakona o prekršajima relevantnije u odnosu na uredbe, i da se zakon, kao viši pravni akt, ne može prilagođavati uredbi.

(federalna.ba/Onasa/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*