Umjesto Grahovca i Vražalića selektor bh. rukometaša pozvao Blaževića i Bečića

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine svoj put ka Svjetskom prvenstvu 2017. u Francuskoj kroz kvalifikacije počeće 4. novembra, kada će u Tuzli ugostiti Slovačku. Tri dana ranije zakazano je okupljanje bh. rukometaša u Lukavcu, a selektor Dragan Marković ponovo se susreće sa problemima kada je u pitanju igrački kadar.

Svoj dolazak su otkazali Nebojša Grahovac, golman francuskog Chartresa i Faruk Vražalić, desno krilo njemačkog Fuchse Berlina. Umjesto njih dvojice Marković je odlučio za prve dvije utakmice kvalifikacija pozvati iskusnog i provjerenog Marija Blaževića, golmana SEHA ligaša banjalučkog Borca M:tel i debitanta Anesa Bečića, desno krilo bh. premijerligaša Vogošće.

To nisu sve izmjene koje je selektor napravio u odnosu na prvobitni spisak od 18 igrača. Priliku da po prvi put zaigra u dresu sa državnim grbom dobiće i Hariz Begić, iskusno lijevo krilo Konjuha iz Živinica koji je dobio prednost u odnosu na Mirka Mikića iz Borca.

Do utakmice sa Slovačkom bh. rukometaši će trenirati u tuzlanskom “Mejdanu”, iako će boraviti u Lukavcu udaljenom petnaestak kilometara od Tuzle. Put Litvanije krenuće 7. novembra avionom iza Sarajeva, a dan kasnije u Kaunasu odmjeriće snage sa domaćom reprezentacijom.

U grupi “1” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo nalaze se BiH, Slovačka, Litvanija i Kosovo. Samo prvoplasirane selekcije iz svih šest grupa plasiraće se u baraž u kojem će igrati i 12 selekcija sa EURO 2016 u Poljskoj. Kvalifikacije se završavaju u januaru naredne godine, a utakmice baraža igraće se u junu.

Na konačnom spisku selektora Markovića nalaze se: golmani: Mario Blažević (Borac M:tel), Benjamin Burić (Gorenje, Slovenija); lijeva krila: Alen Ovčina (Vogošća), Hariz Begić (Konjuh); desna krila: Anes Bečić (Vogošća), Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt, Rumunija); lijevi bekovi: Nikola Prce (Azoty, Poljska), Ivan Milas (Geardia, Poljska), Mirsad Terzić (MVM Veszprem, Mađarska); srednji bekovi: Ivan Karačić (Baia Mare, Rumunija), Josip Perić (Qatar SC, Katar), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Goran Daničić (Prijedor); desni bekovi: Dejan Malinović (Creteil, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska), Marko Panić (Chambery, Francuska); pivoti: Senjamin Burić (Gorenje, Slovenija) i Vladimir Vranješ (Pick Szeged, Mađarska).

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*