Nalaz državne agencije: Ovi proizvodi su opasni za vas i vašu djecu

Agencija za nadzor nad tržištem BiH svakodnevno vrši nadzor potrošačkih proizvoda kako bi potrošače zaštitila od nesigurnih i opasnih proizvoda koji su pronađeni na tržištu naše zemlje.

Agencija je tako objavila nekoliko proizvoda o kojima upozorava javnost o njihovoj štetnosti.

Jedan od njih su i koturaljke “Street Rock” za koje su naveli kako predstavljaju ozbiljan rizik od povrede za korisnike jer se na zadnjem dijelu koturaljki nalaze oštri rubovi. Preporučuje se potrošačima da ako su ga kupili, navedeni artikl odmah prestanu upotrebljavati kao i da ga vrate uvozniku ili na mjesto maloprodaje gdje su ga kupili.

Agencija je navela da je i umjetno voće na listi nesigurnih proizvoda. Dekoracija žute kruške, grožđa i narandži predstavlja opasnu imitaciju prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda. Sve navedene dekoracije predstavljaju rizik od gušenja, jer izgledom podsjećaju na prehrambeni proizvod te postoji mogućnost da ga potrošači, posebno djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda, stave u usta i progutaju što može prouzrokovati gušenje ili perforaciju probavnog trakta. Također je preporuka potrošačima da ga prestanu koristiti i vrate uvozniku ili u trgovinu u kojoj su ga kupili.

Mišići za plivanje “Hello Kitty” također nisu sigurni za potrošače. Sigurnosni nepovratni ventil nije u funkciji. Mišići se ispuhuju i zadržavaju manje od 75 posto originalnog pritiska. Proizvod predstavlja rizik od utapanja korisnika. Potrošačima se savjetuje da mišiće vrate uvozniku ili u trgovinu.

Sklopiva stolica Piccolo

Stolica predstavlja ozbiljan rizik od ozljede jer ne ispunjava sigurnosne zahtjeve koji se odnose na stabilnost propisane u normi BAS EN 581-2:2010.

Zaštitna obuća Lushunda A8055 AK SBP

Navedeni proizvod nije usklađen s Naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi („Službeni glasnik BiH“, broj 75/10) i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN ISO 20345:2012.

Dječiji bicikl BMX 12 plavi

Dječiji bicikl predstavlja ozbiljan rizik od povrede jer ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14765+A1:2011.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*