Depoziti stanovništva BiH kod komercijalnih banaka 9,62 milijarde KM

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2015. godine, iznosili su 9,62 milijarde KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada.  U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 60%, prenosi novinska agencija Patria.

Stanovništvo u BiH kontinuirano nalazi način da poveća svoje depozite unatoč činjenici da plate i druga primanja ne bilježe značajno povećanje.

Tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine depoziti su porasli za čak 719 miliona KM ili 8,1%. Ako poredimo depozite stanovništva sa stanjem na kraju decembra 2008. godine, tj. od trenutka početka globalne krize, uočavamo konstantan porast na godišnjem nivou u rasponu od 8-15% što je rezultiralo kumulativnim porastom depozita za 4,41 milijardu KM ili 84,8%. Ovo je pokazatelj uspostavljenog povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat i postojanja sistema osiguranih depozita koji je uspješno testiran u protekloj godini, čime se pruža adekvatna  zaštita štediša.

Međutim, posmatrano po ročnim vrstama depozita postoje značajne razlike u tempu rasta. Najbrže rastu depoziti po viđenju, koji su u poređenju sa stanjem na kraju septembra 2014. godine porasli za 18,2% (odnosno 338 miliona KM), zatim transakcijski računi bilježe porast od 12,7% (odnosno 228 miliona KM). Oročeni i štedni depoziti rastu manjim intenzitetom i na godišnjem nivou su imali porast od 3% (odnosno 153 miliona KM).

Oročeni i štedni depoziti u septembru 2015. iznose 5,40 milijardi KM, a što predstavlja 56% ukupnih depozita stanovništva, dok transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 4,22 milijarde KM i imaju učešće od 44%.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,98 milijardi KM ili 41,3% ukupnih depozita stanovništva, depoziti u euro valuti iznose 5,12 milijardi KM ili 53,2%, a depoziti u ostalim stranim valutama oko 527 miliona KM ili 5,5%.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*