Bh. olimpijske planine spremne za zimsku sezonu: Završeni svi radovi, čeka se snijeg

Pripreme za predstojeću zimsku sezonu na bosanskohercegovačkim olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini su privedene kraju i samo se čekaju snježne padavine.

Pripreme su završene iako iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ) još uvijek nema najava snježnih padavina. Temperature na bh. planinama do utorka će se kretati do minus dva u jutarnjim satima.

Amra Kaljić, rukovodilac Sektora marketinga u ZOI ‘84 kazala je za Anadolu Agency (AA) da su okončani svi radovi i pripreme u Olimpijskom ski centru Bjelašnica i Igman.

“Dakle, potpuno smo spremni za predstojeću skijašku sezonu. Naravno, u ovisnosti od vremenskih uslova vidjet ćemo kada će sezona i zvanično početi”, istakla je Kaljić.

Prema njenim riječima, otvorenje zimske sezone trebalo bi se najkasnije desiti između 20. i 25. decembra.

“Naravno, mi ski-centar puštamo u rad onog trenutka kada se steknu uslovi, odnosno, kada padnu dovoljne količine snijega na olimpijskim planinama”, naglasila je Kaljić.

Mnogo puta je rečeno da je prošla zimska sezona bila najuspješnija poslijeratna, a Kaljić ističe “imali smo mnogo uspješnih sezona”.

“Da, bila je dobra sezona i iskreno se nadamo da će i ove godine biti isto tako. Opet kažem, sve zavisi od količine snježnih padavina”, poručila je Kaljić.

Akcijska prodaja sezonskih karata je počela 28. septembra i trajat će do 1. novembra. Kaljić kaže da su jako zadovoljni jer vlada veliko interesovanje za sezonske karte.

“Ono što bi u našem žargonu rekli, traži se karta više”, dodala je Kaljić.

Ivana Lizdek, glasnogovornica Olimpijskog centra Jahorina ističe za Anadolu Agency da je i OC Jahorina završio pripreme za predstojeću zimsku sezonu, za koju očekuju da će biti sa bogatim snježnim padavinama.

“Uredili smo staze, uradili smo kompletan remont vertikalnog transporta i spremili smo cjenovnike za predstojeću zimsku sezonu. Trenutno je aktuelna najava drugog kruga akcijske prodaje ski-karata koja će trajati od 2. do 22. novembra”, istakla je Lizdek.

U novoj akcijskoj prodaji Lizdek izdvaja tri vrste ski-karata, koje su bile i u prvom krugu. U pitanju je sezonska karta sa slikom koja za odrasle košta 500, a za djecu 300 KM.

Zatim, druga vrsta karata je deset dana od sezone sa slikom koja za odrasle košta 270, a za djecu 160 KM. Treća vrsta karata je 30 sati u sezoni sa slikom koja za odrasle košta 175, a za djecu 116 KM.

“Očekivani termin za otvaranje zimske sezone bi trebao da bude 12. i 13. decembar, ukoliko budu stvoreni uslovi za skijanje i prije ovog datuma, vertikalni transport će biti u funkciji. Sistem za vještačko osnježavanje će raditi onim danima kada to bude moguće, u zavisnosti od temperature jer su neophodni odgovarajući minusi da bi se proizvodio vještački snijeg”, poručila je Lizdek izrazivši očekivanje da će u sklopu otvaranja sezone pripremiti zabavan program za posjetioce.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.