Razbijen mit: Prekidi teže padaju muškarcima nego ženama

Istraživanje naučnika Univerziteta Binghamton iz New Yorka u saradnji s kolegama s Univerziteta College iz Londona provedeno nad više od 5.700 osoba u 96 zemalja svijeta, pokazala su kako je okončanje veze teže pada muškarcima nego ženama, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučnici su od ispitanika tražili da na skali od jedan (nikakva bol) do deset (nepodnošljiva) navedu razinu boli koju osjećaju nakon završetka veze. Utvrđeno je da žene osjete više boli, ali i da se mnogo brže oporave.

Tako žene u prosjeku osjete fizičku bol od 6,84, a muškarci bol od 6,58.

Kada se radi o psihičkoj boli, žene su osjetile u prosjeku bol od 4,21 dok su muškarci osjetili bol od 3,75. Ipak, kako je studija pokazala muškarcima je bilo potrebno mnogo više vremena da se oporave.

Žene odmah nakon prekida veze osjete psihičku i fizičku bol i samim tim se brže oporavljaju. Situacija je nešto drugačija kod muškaraca. Oni naime, u početku izgledaju kao da da manje pate, ali mnogo teže se oporavljaju.

U rezultatima istraživanja navedeno je kako su tri četvrtine ispitanika, i muškaraca kao i žena, barem jednom u životu doživjeli prekid. S druge strane, istraživanja su pokazala kako većina ljudi do tridesete godine doživi tri prekida veze.

Studija je objavljena u naučnom časopisu “Evolutionary Behavioral Sciences”.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.