U Tuzli održan okrugli sto “Žene na tržištu rada: izazovi i uspjesi”

Udruženje “Amica Educa” je u Tuzli danas organizovalo okrugli sto o temi “Žene na tržištu rada: izazovi i uspjesi”. Cilj okruglog stola je predstavljanje trenutnog položaja žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, mogućnosti za socio-ekonomsko osnaživanje žena kao i prezentiranje pozitivnih praksi u radu nevladinog, vladinog i privatnog sektora.

Fokus na ženska prava je najčešće taj što su žene kroz historiju, a i danas, lišene određenih prava koje uživaju muškarci ili su imale specifična prava koja zakoni i običaji ne priznaju. Prisutan je ozbiljan problem nejednakosti utemeljenih na rodu, kao i diskriminacija žena pri pristupu tržištu rada kombinovanog sa strukturalnim stereotipiziranjem i problemom neplaćenog rada koji neproporcionalno pogađaju žene.

Vrednovanje muškog i ženskog rada može se pokazati samo usporedbom prosječnih plaća u sektorima djelatnosti u kojima su zaposlene pretežno žene i onih u kojima su pretežno zaposleni muškarci.  Pad udjela žena nije nikakva novost u poslovnom, a još manje političkom svijetu.

Zaključci i preporuke okruglog stola bit će iskorišteni za planiranje akcija u svrhu poboljšanja položaja žena na tržištu rada. Isti će biti distribuirani vladinim, nevladinim, obrazovnim i privatnim organizacijama i institucijama koje se bave psiho – socijalnim i socio-ekonomskim osnaživanjem žena.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*