Policija RS spriječila teroristički akt u Janji: Htjeli da razore hotel

Pronalaskom ogromnih količina zapaljivih tečnosti, te eksplozivnih i pirotehničkih materija, koje su bile međusobno povezane, a sakrivene u hotelu “Dallas” u Janji, kod Bijeljine, policija je u petak ujutru spriječila teroristički napad!

Izvor blizak istrazi rekao je “Nezavisnim” da još nije utvrđeno ko je u taj ugostiteljski objekat unio ove opasne materije, koje su bile sakrivene u više prostorija, s ciljem da on bude razoren.

Zna se međutim da je opasnost bila ogromna, o čemu svjedoči podatak da je ugroženo bilo i više stambenih objekata, fizički povezanih sa “Dallasom”.

“Sve je bilo pripremljeno za napad, na šta ukazuju i krpe i čaršavi vezani u čvor, a kojim su povezane zapaljive materije”, otkriva sagovornik “Nezavisnih” upućen u istragu.

Uprkos brojnim nastojanjima, u petak nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa zaposlenima u “Dallasu”, koji je, prema riječima mještana, “vlasništvo 64-godišnje Gabrijele Petrović alias Mirsade Pobrklić, koja živi na relaciji Janja – Holandija, dok je poslove vodio njezin sin Majkl”.

Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina, kazala je da u vrijeme policijskog pretresa u objektu nije bilo ljudi.

“U hotelu je pronađeno više od 100 litara benzina, veći broj plinskih boca, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava koje su bile povezane krpama, s ciljem uništenja objekta”, rekla je Simojlovićeva.

Istražioci su nakon ulaska u hotel, otvoren u prvoj polovini ove godine, a koji ima restoran u prizmelju i veći broj soba na spratovima, odmah uočili da su svi prozori bili otvoreni, uključujući i one u potkrovlju.

Policija je, kako se saznaje, noć prije ove akcije evakuisala stanovništvo iz tridesetak okolnih kuća.

Policajci sumnjaju da su teroristi s namjerom izabrali baš ovaj objekat, pošto ga okružuju brojni stambeni. Cilj im je bio da ljudskih žrtava bude što više i šteta što veća. Pojedini mještani tvrde da se u tom objektu okupljaju, kako kažu, sumnjiva lica.

“Zahvaljujući brzom, operativnom i upornom radu policije spriječeno je izvršenje krivičnog djela koje je moglo imati katastrofalne posljedice po ljudske živote i imovinu građana”, saopštila je Simojlovićeva.

Kompletna akcija sprovedena je nakon što su pripadnici CJB Bijeljina i Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu došli do operativnih saznanja da na području djelovanja CJB Bijeljina može doći do terorističkog akta ili drugog teškog krivičnog djela.

Cilj tog (ne)djela bio je, kako navode iz policije, ugrožavanje sigurnosti građana i imovine u većem obimu i izazivanje vjerske, nacionalne i rasne netrpeljivosti.

Tada se policija prihvatila posla, te prikupila podatke koji su ih u konačnici doveli do “Dallasa”, koji je pretresen, ali osumnjičeni do ovog trenutka nisu pronađeni ni uhapšeni.

Sigurno je da će na putu do njihovog pronalaska policija saslušati veći broj osoba kako bi rasvijetlila ovaj slučaj, koji je unio strah među građane. U međuvremenu, prikupljeni dokazi su poslati na vještačenje.

“Policajci nastavljaju rad na rasvjetljavanju svih okolnosti koje su mogle dovesti do napada, a preduzimanje dosadašnjih mjera vršeno je pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Bijeljina”, kazali su iz policije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*