Zajednička sjednica VM BiH i Vlade Srbije: Veliki korak ka unapređenju saradnje

Dugo iščekivana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, koje će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić, biće održana u srijedu, 4. novembra, u Sarajevu.

Iako je do sjednice ostalo svega nekoliko dana, u petak u vrijeme zaključenja ovog broja “Nezavisnih” iz Vijeća ministara nam je potvrđeno da konačni dnevni red još nije utvrđen te da se još vode konsultacije dvije strane u vezi s nekim temama.

Ono što je, pak, poznato jeste da će na zajedničkoj sjednici biti riječi o unapređenju ekonomije i ekonomskih odnosa, ali i intenziviranju saradnje u oblastima energetike, željezničke i putne infrastrukture, održivog razvoja i zaštite životne sredine, vodoprivrede, kao i prekogranične saradnje i unapređenja regionalne sigurnosti.

Jedna od tačaka o kojoj će biti riječi trebalo bi da bude i saradnja u oblasti mladih i sporta.

Iako su se prethodnih dana mogle čuti informacije da će dvije vlade razgovarati i o namjenskoj industriji, kao i o zajedničkom nastupu bh. i srbijanskih kompanija u inostranstvu, do petka popodne ove informacije nisu potvrđene.

Inače, ovo će biti prvi Vučićev susret sa bh. zvaničnicima nakon incidenta i napada na njega u Potočarima, odnosno uzvratne posjete Beogradu članova Predsjedništva BiH.

Kako je najavljeno iz Vijeća ministara, Zvizdić i Vučić održaće i konferenciju za novinare, a planirano je i potpisivanje više sporazuma o unapređenju bilateralne saradnje.

Zajedničku sjednicu dogovorili su Zvizdić i Vučić na sastanku u Strazburu 1. oktobra.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*