Djevojčice u BiH prvi spolni odnos u prosjeku imaju sa 16, a dječaci sa 17 godina

Seksualnost i reproduktivno zdravlje kod nas su još uvijek tabu tema, što se odrazilo i na ponašanje mladih kada je riječ o ovoj problematici. Naime, stručnjaci smatraju da i dalje postoje kulturološke barijere u pristupu informacijama i relevantnim uslugama.

Generalno, u našem društvu, roditelji još uvijek ne govore o seksualno reproduktivnom zdravlju svojoj djeci, niti razgovaraju s njima, a također odgovore ne mogu naći ni kod relevantnih institucija.

“Svake godine se broj onih koji se jave, pišu ili posjete savjetovalište ili ginekološku ordinaciju poveća za gotovo 50 posto. Taj rast dokazuje da mladi ljudi, ali ni njihovi roditelji, nemaju povjerenja ili ne mogu naći adekvatne odgovore u relevantnim državnim institucijama, kada je u pitanju tretiranje problema ili potraga za informacijama iz oblasti seksualno-reproduktivnog zdravlja”, rekla je za naš portal Emina Osmanagić, direktorica Asocijacije XY koja se bavi reproduktivnim zdravljem mladih.

Prema njenim riječima, ljudi se kod nas ustručavaju otvoreno govoriti o temama seksualnog i reproduktivnog zdravlja, pa mnogi od njih informacije traže na internetu ili od prijatelja koji nemaju adekvatno znanje niti su kompetentni pružati kvalitetne i provjerene informacije.

Sve ovo dovelo je do toga da mladi u svoja prva seksualna iskustva stupaju potpuno nepripremljeni, smatraju eksperti.

“Veliki problem je i što se, kako kod nas, tako i u svijetu, pomjera dobna granica stupanja u prve seksualne odnose. Posljednja istraživanja u BiH su pokazala da djevojčice u prosjeku stupaju u spolne odnose sa 16, a dječaci sa 17 godina. Oni u toj dobi nisu ni psihički ni fizički spremni da snose posljedice toga. Potrebne su nam dobre socijalne i zdravstvene službe koje će raditi na prevenciji i na edukaciji djece”, u razgovoru za Klix.ba rekao je Vahidin Katica, specijalista iz oblasti ginekologije i akušerstva na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Iako ne postoje precizni podaci o tome, procjenjuje se da je u protekloj godini samo na području Kantona Sarajevo izvršeno 15 pobačaja među djevojkama dobne skupine od 15 do 19 godina.

Taj bi broj mogao biti mnogo veći s obzirom na to da privatne klinike nisu dužne prijaviti takve slučajeve.

“Važno je ulagati u demistifikaciju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i podizanje javne svijesti o značaju prevencije i očuvanja reproduktivnog zdravlja, ali i razbijanju predrasuda i stereotipnih shvatanja vezanih za kontracepciju, planiranje porodice i prekid trudnoće”, zaključila je Emina Osmanagić iz Asocijacije XY.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*