Amila Omersoftić: Zahtjevi za povrat stare devizne štednje podnose se od 1. decembra

Devizne štediše Ljubljanske banke od 1. decembra trebaju početi podnositi zahtjeve za povrat štednje, saopćila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić.

Navela je da je u petak ministar finansija Republike Slovenije objavio u službenom glasniku Slovenije, te na internetskim stranicama slovenskog ministarstva finansija javni poziv za verifikaciju potraživanja uz formulare koje štediša mora popuniti kod podnošenja zahtjeva, kao i obrazloženje koji se dokumenti trebaju priložiti uz zahtjev.

Prema njenim riječima, formulari suna slovenskom jeziku i nisu komplikovani a Udruženje spremno pomoći štedišama pri njihovom popunjavanju.

Presudom u slučaju “Ališić i drugi protiv Slovenije” Evropski sud u Strasbourgu je 2014. ustvrdio da je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH prekršeno ljudsko pravo raspolaganja imovinom i pravo na efikasnu pravnu zaštitu jer nisu mogli do svoje štednje.

Sloveniji je naređeno donošenje zakonskih mjera kako bi se štediše Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH doveli u isti položaj sa slovenskim štedišama kojima je stara štednja isplaćena u ratama još prije dvadeset godina.

Omersoftić je istakla da zahtjev za verifikaciju, nije zahtjev za izvršenje presude.

“Zbog toga predlažem štedišama da mi uz sve to dostavimo dokument, odnosno zahtjev za izvršenje presude u kome ćemo dati tačnu izjavu šta potražujemo i koliko, zatim dajemo zvaničnu izjavu da naša devizna sredstva nisu utrošena u privatizaciji, izračunamo kamatu i sve to zajedno predajemo” ,kazala je Omersoftić.

Izvršenje presude za štediše iz BiH uslovljeno je potpisivanjem memoranduma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije što do sada nije učinjeno.

“U zakonu je pisalo da memorandum postoji, ali mi smo otkrili da on ne postoji. Slovenci su rekli da će potpisati memorandum do sada, njega nema do danas. Vijeće ministara BiH na sjednici 15. oktobra o ovom pitanju donijelo je odluku o formiranju radne grupe. Suština je da nas niko od te radne grupe nije kontaktirao i pitao šta nama treba pomoći”, kazala je Omersoftić.

Isplate štedišama se očekuju tri mjeseca od datuma priznanja verifikacije. U BiH oko 130 hiljada štediša potražuje oko 250 miliona eura.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.