Pozorišni dani u Belom Manastiru: Dvije nagrade za tuzlanski Draft teatar

U pozorišnoj dvorani u Belom Manastiru (Hrvatska) u subotu je svečano zatvoren 6. Međunarodni pozorišni festival. Festival koji je trajao punih mjesec dana, odnosno od 4. do 31. oktobra, ponudio je 12 pozorišnih predstava iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Draft teatar Tuzla, koji već pet godina gostuje i uspješno sarađuje s belomanastirskim pozorištem, osim zasluženog aplauza publike, svidio se i žiriju.

Na  proglašenju najboljih, svi učesnici festivala koji nisu bili u mogućnosti doći, javljali su se konferencijski putem Skype-a i tako na neki način, uživo bili na dodjeli nagrada ali i s publikom.

Za Draft teatar Tuzla putem Skype javio se glumac Jasmin Salkić koji je ostao potpuno iznenađen kada ga je predsjednica pozorišta i voditeljka programa, Daniela Taslidžić Herman, obavjestila da je upravo on nagrađen u kategoriji „najbolja sporedna muška uloga“ ostvarenoj u predstavi „Ne šetaj se gola“, a koju je režirao Enver Hasić Haš.

I baš kada se pozdravljao s publikom, Salkiću je rečno da ostane na mreži jer je u kategoriji „najbolja glavna ženska uloga“, nagradu osvojila takođe Draftova glumica, Almedina Salčinović.

Nagrade će u Tuzlu stići već iduće sedmice, a donijet će ih, prema najavi i obećanju sama Taslidžić.

Za najbolju predstavu festivala po izboru publike proglašena je predstava „Portret maligne ćelije“, režisera i autora Cvetina Aničića iz Šida, koji je na dramatičan i šokantan način prikazao borbu za goli život ljudi koji se bore protiv raka.

Nagrade su samo potvrda dobrog rada Draft teatra i zasigurno motivacija da i dalje uspješno nastave dodatno promovisati svoj grad i amatersku pozorišnu umjetnost.

(Tuzlainfo.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*