Evropski pokret u BiH podržava inicijative da se lokalni izbori objedine s općim izborima

Evropski pokret u BiH podržava prijedloge i inicijative da se lokalni izbori naredne godine prolongiraju odnosno objedine s narednim općim izborima 2018. godine.

– Na taj način bi se pored finansijske uštede, a u čemu se slažemo i pružamo podršku predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, omogućilo novoizabranoj političkoj većini u Federaciji, koja bi po našem mišljenju trebala biti prenesena i na državni nivo, da preuzme puno pravo i još veću odgovornost za provedbu društvenih reformskih procesa neophodnih za dalji nastavak procesa EU i društvenih integracija – saopćio je Evropski pokret u BiH.

U suprotnom, navode da bi se “trenutna pozitivna energija na političkom planu BiH usmjerila u krivom pravcu, što bi moglo dovesti do toga da se energija političkih stranaka umjesto na reforme preusmjere na dobijanje mandata na lokalnom nivou, uzimajući u obzir na važnost i značaj svakog (grado)načelničkog mjesta za sve stranke/partije”.

U dosadašnjim razgovorima, koje je Evropski pokret u BiH obavio s gradonačelnicima i načelnicima iz svih dijelova BiH gotovo je jednoglasno podržana inicijativa objedinjavanja lokalnih i općih izbora u jednom terminu.

Evropski pokret je mišljenja da bi se objedinjavanjem izbora vremenom došlo i do svojevrsne društveno-političke  detoksikacije, jer bi građani bili pošteđeni širenja negativne energije i stanja opće nesigurnosti i straha, koje svaki izbori tradicionalno nose sa sobom.

Također, Evropski pokret u BiH smatra da bi bilo poželjno u toku procesa izmjena Izbornog zakona razmisliti i o mogućnosti uvođenja petogodišnjeg mandata na lokalnom i svim drugim nivoima vlasti u BiH, koji bi mogli, a i ne moraju biti naslonjeni na izbore za Evropski parlament.

– Tako bi narodi i građani, odnosno birači u BiH, imali benifit iz značajnih finansijskih ušteda, ali što je još važnije i uvid u stvarnu sposobnost svojih izabranika iz redova političkih stranaka, jer ko nije u stanju da za pet godina mandata učini pozitivne preokrete, kako na lokalnom, tako i na višem nivou, taj neće niti za dvadeset godina to biti u stanju – saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Evropski pokret u BiH je organizacija koja je tokom desetogodišnjeg postojanja specijalizirana za saradnju s lokalnim zajednicama.

(Faktor.ba/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*