Predstavnici Biblioteke „Derviš Sušić“ posjetili dr Veru Mujbegović u Beogradu

Posjeta uposlenika Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu pamtiće se i po susretu sa dr. Verom Mujbegović, autoricom lokalnih monografija o Tuzli (Tuzla moje mladosti: nostalgična pripovest, 2008.; Tuzla moje mladosti.Knj. 2., 2015), koje su pobudile zainteresiranost i veoma snažne emotivne reakcije kod tuzlanske čitalačke publike.

Direktor tuzlanske Narodne i univerzitetska biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla doc.dr.sc. Edin Jahić i voditeljica Zavičajne zbirke Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla Sabina Babajić posjetili su dr.Veru Mujbegović, kćerku uglednog tuzlanskog ljekara, antifašiste i narodnog heroja dr. Mustafe Mujbegovića, po kojem je dugi niz godina Klinički centar u Tuzli nosio ime.

Uz topao i veoma ugodan razgovor o Tuzli,u kojoj je spisateljica završila osnovnu školu i gimnaziju, osvrćući se na uspomene vezane za ljude i događaje koji su trajno obilježili njeno djetinjstvo-„detinjstvo koje je bilo i ostalo njen svetionik“, spisateljica Mujbegović se sa velikom radošću prisjećala grada iz vremena kada je i sama svojim prisustvom uljepšavala tuzlansku čaršiju.

Posjeta je bila i prilika za preuzimanje vrijednog poklona. Naime, riječ je o novom naslovu knjige „Tuzla moje mladosti“, koja će biti uz preporuke i same autorice dostupna i korisnicima drugih bibliotečkih centara unutar Tuzlanskog kantona. ___________________________________________________________________

Vera Mujbegović je rođena 1927. U Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju učila u Tuzli, gdje je živjela do 1947. U ratu 1941-45. Bila je učesnik NOB-a. Studirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1947. do 1951., adoktorirala u Ljubljani 1965. sa temom iz novije njemačke istorije. Do 1980. radila kao naučni saradnik u Institutu za međunarodi radnički pokret u Beogradu.

(RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*