Srbijanski ministri večeras u Sarajevu

Ministri iz Vlade Srbije danas bi u 17.50 sati trebalo da slete na Međunarodni aerodrom Sarajevo, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Vlada Srbije dolazi u Sarajevo povodom zajedničke sjednice sa Vijećem ministara BiH, koja će biti održana sutra.

Na sjednici će se, kako je rekao predsjedavajući Vijeća ministara Bih Denis Zvizdić, razgovarati o bilateralnim odnosnima, a posebno o daljim oblicima ekonomske saradnje, odnosno zajedničkom nastupu prema trećim tržištima i formiranju modela vanjskotrgovinske razmjene s ciljem njenog povećanja i omogućavanja kvalitetnijeg protoka roba, ljudi i kapitala.

Na sjednici će biti potpisana četiri protokola, i to protokol o traženju nestalih osoba, protokol o očuvanju i zaštiti Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, protokol o saradnji u oblasti okoliša i održivog razvoja i protokol o saradnji u oblasti telekomunikacija.

Također, ministri dvije države pokušaće pronaći rješenje za plaćanje naknada za izgradnju hidroelektrana općinama stradalim u poplavama, od kojih su četiri u BiH.

Kao važnu temu o kojoj će se razgovarati, predsjedavajući je izdvojio i razvoj transportne mreže i komunikacija, odnosno izgradnju željezničke pruge Beograd – Sarajevo i cestovnog prvca od Novog Sada, preko Šapca do granice i trase kroz BiH, te izgradnju 110 kwh kabla između Bratunca i Ljubovije.

“Konačni cilj je da se povežemo sa cijelom regijom, odnosno regiju učiniti potpuno stabilnom i sigurnom, kao osnov za strane i domaće investicije, te postepeno rješavanje otvorenih pitanja”, poručio je Zvizdić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*