PIC danas o problemu obrazovanja djece u Republici Srpskoj

Danas će u Sarajevu zasjedati Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini, a tema okupljanja je problem obrazovanja djece povratnika u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića, te entitetske ministre obrazovanja da prisustvuju sastanku o ovojh temi, ali i drugim temama koja se tiču jednakosti u obrazovanju u cijeloj BiH.

Inzko u pozivu još jednom naglašava da Dejtonski sporazum priznaje bosanski jezik kao jedan od službenih jezika u BIH, te navodi da se, koliko je on upoznat, u RS-u ovaj jezik godinama koristio u obrazovnom sistemu, a naziv predmeta kao takav upisivao u đačke knjižice.

“Nedavne reference kojima se mijenja ova praksa pokreću pitanje različitog tretiranja djece bošnjačke nacionalnosti, s jedne strane, i djece hrvatske i srpske nacionalnosti, s druge strane”, piše u pismu visokog predstavnika.

Navodi da svaki pojedinačni ministar obrazovanja u BiH ima odgovornost da osigura poštivanje temeljnog prava djece na obrazovanje na nediskriminirajući i inkluzivan način.

“Što se tiče pitanja jezika bošnjačke djece u RS-u, od imperativnog je značaja da bude postignut dogovor o konkretnim rješenjima”, smatra visoki predstavnik.

Današnjem sastanku odazvaće se državni i entitetski ministar iz Federacije BiH, ali se neće odazvati Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.