Pozorište mladih Tuzla: Ruža u tranziciji ljubavi i mržnje

Iz Pozorišta mladih za petak najavljuju premijeru predstave “Ruža”. Predstava čini dramatizovane fragmente romana spisateljice Nure Bazdulj-Hubijar.

Tematika predstave demistificira složene porodične odnose, intrigantne ljubavne isječke iz života i propituje ulogu majke i položaj žene u društvu. Režiserski pečat čini kamerna postavka predstave koja doprinosi pojačanom emotivnom naboju. Predstava umjetničkim pretenzijama ostvaruje emotivnu interakciju sa gledateljima i predstavlja katarzični trijumf u identifikaciji sa pojedinim segmentima životne priče.

U vrtlogu književne recepcije, akteri „Pozorišta mladih Tuzle“ su na inovativan scenski način evocirali sjećanje na predratno društveno uređenje, a melodijski i kostimografski aspekt predstave odražava jugonostalgičnu paradigmu i evocira sjećanje na predratni tok događaja sa žurnalističkim nagovještajem ratnih strahota. Uvertira savremene tematike metaforično govori o podvojenom doživljaju ljubavi i prikazuje težak emotivni put do spoznaje istine. Ruža predstavlja ispunjeni horizont dramskog očekivanja i suptilno upućuje na emotivno sjedinjavanje sa prošlošću. Iskidane crtice života, potraga za istinskim vrijednostima ljubavnih postulata, upotpunjene su ironičnim opaskama položaja zdravstvenih ustanova i pruženih usluga pacijentu.

Paleta muških uloga u predstavi pokazuje suprotstavljene težnje u postizanju emotivnog cilja. Glumački oponenti čine dramski kontrast u potrazi za pravim vrijednostima ljubavi i vještački kreiranom avanturom. Uloge Dinka i Tahira primijenjenim dramskim tehnikama analiziraju istinske životne vrijednosti. Odanost, zabrinutost, iskrenost aduti su pomoću kojih je izgrađen lik Tahira, dok su antonimi ogledalo u čijem se odrazu nalazi Dinkovo ime. Preživljavajući ulogu Minje na sceni, protagonistice su zašle u emotivne dubine i pronašle slojevito značenje riječi-ljubav.

Bolesna djevojčica čini okosnicu dramske radnje koja pokreće lavinu događaja. Intrigantni porodični odnosi u predstavi analiziraju ulogu majke u trenutnom socijalnom okruženju i na originalan scenski način demistificiraju psihološku bazu majčinstva. Ljubavni pejzaži u predstavi se simbolično oslanjaju na naziv književnog djela i stvaraju poput „Malog princa“ očuđenje u svijetu. Simbolika ruže je pokretač emotivnog vodopada čiji slapovi prodiru u duboku ljudsku intimu naslikanu tužnim i lirskim kistom života. Ruža ostaje kao uokvireni podsjetnik na jugonostalgični vremenski kontekst čije adute ni generacijski jaz nije mogao umanjiti.

Predstava „Ruža“ je plodno tlo za bavljenje problematikom nacionalne različitosti i konsekvenci bračne zajednice. „Drugačija djeca“ ili „ničije dijete“ govore bolnu ispovijest odrastanja uz predrasude i promovišu život zasnovan na vjetrometini bolnih i tužnih uspomena. Nakon smrti Tahirovih roditelja, njemu pripada samo jedan epitet „ničiji“ sa boravišnom adresom u višegradskoj ustanovi sa sličnim prefiksom. Akteri „Pozorišta mladih Tuzle“ su uigranom dramskom postavkom „Ruže“ otvorili nova poglavlja interpretativnih pristupa romanu i prezentovali novo viđenje životnog vremeplova.

Izvođenja su zakazana za:

6.11.2015. – Petak – 19.30 -Premijera I

7.11.2015. – Subota – 19.00 – Premijera II

7.11.2015. – Subota – 21.00 – Premijera III

8.11.2015. – Nedjelja – 19.00 – Repriza

Rezervacije karata na: 061 365 600

www.mladituzle.org

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*