“Ako zatvorimo granicu – rat na Balkanu”

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je na opasnost izbijanja oružanih sukoba na Balkanu u slučaju da Njemačka zatvori granicu sa Austrijom.
Tenzija već ima u zemljama zapadnog Balkana i “ne želim da tamo dođe do vojnih sukoba”, izjavila je Merkelova sinoć na okupljanju svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Darmštatu na zapadu zemlje, a prenjeli su njemački mediji.

Mnogi stručnjaci upozorili su da će u slučaju da Njemačka kao glavna destinacija izbjeglica koje u najvećem broju slučajeva bježe od rata u Siriji, zatvori granicu sa Austrijom, isto učiniti i zemlje Balkana preko kojih prelazi najveći broj migranata i izbjeglica.

EU je krajem oktobra objavila da će u Grčkoj i na Balkanu biti uspostavljeno 100.000 prihvatnih mjesta kako bi se zauzdala najveća migrantska kriza do sada, a tokom prethodnih mjeseci zbog rješavanja migrantske krize već je bilo napetosti između Slovenije, Hrvatske, Srbije i Mađarske.

Merkelova je rekla da ne želi da bude negativna, ali je upozorila da bi se situacija brzo mogla pogoršati.

Pitanje izbjeglica takođe unosi podjelu i u Nemačkoj, u vladajućoj koaliciji konzervativaca i socijal-demokrata koji na sastanku u nedjelju nisu uspjeli da postignu dogovor, pošto su konzervativci iz bavarske CSU zatražili da Njemačka 2015. prihvati manje od očekivanih 800.000 i milion izbjeglica.

Za četvrtak je najavljena nova runda pregovora, a jedna od glavnih tema je uspostavljanje takozvanih tranzitnih zona na njemačko-austrijskoj granici kako bi se ubrzalo razmatranje zahtjeva i protjerivanje. Konzervativci se za to zalažu, ali socijal-demokratski SPD odbacuje tu zamisao.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*