Pronađeni ljudski posmrtni ostaci u jami Radača

Ovlaštene službene osobe, koje po nalogu Tužilaštva BiH, provode ekshumaciju na jami Radača, pronašle su posmrtne ostatke, na dubini od oko 50 metara.

Pronađeno je više kostiju i posmrtnih ostataka, uključujući kosti lobanje, vilice i druge kosti ljudskog porijekla.

Posmrtni ostaci bit će proslijeđeni na dalju identifikaciju i forenzičku obradu, radi utvrđivanja identiteta osoba kojima pripadaju.

Po nalogu Tužilaštva BiH, duži vremenski period, vrši se ekshumacija u jami Radača, jer postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti, stradalih ‘92.,’93. i ‘95. godine.

Rad na ovoj ekshumaciji otežava situacija na terenu, jer se radi o izuzetno dubokoj prirodnoj jami, u kojima su prema prikupljenim dokazima, bacana tijela žrtava, koja se nalaze na velikoj dubini, posuta zemljom i betonom, a potragu otežava i prisustvo neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, pa se radi o vrlo teškoj lokaciji za proces ekshumacije, u kojem sudjeluju i alpinistički timovi policijskih agencija.

Tužitelj i stručni suradnici, iz Posebnog odjela za ratne zločine, u proteklom periodu su koordinirajući proces ekshumacije, na terenu proveli više od 100 dana, po svim vremenskim uvjetima.

Proces ekshumacije, kojim koordinira tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, a u kojem sudjeluju predstavnici institucija za traženje nestalih, ljekar sudske medicine, kao i predstavnici policijskih agencija, intenzivno se nastavlja i dalje.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.