Njemačke službe odbile zahtjev za azilom roditeljima ubijenog Muhameda

Porodica četverogodišnjeg Muhameda Januzaja iz Sarajeva, koga je ubio Nijemac Silvio S., mora napustiti Njemačku, jer je Savezna služba za izbjeglice i migrante odbila njihov zahtjev za azil, pošto dolaze iz zemlje sigurnog porijekla, prenosi novinska agencija Patria.

Njemački medij “Bild” postavlja pitanje da li oni, ipak, smiju da ostanu u Njemačkoj, gdje se nalaze već godinu dana. Sve dok Muhamedova majka nastupa kao sporedni tužilac koji se priključuje tužbi državnog tužioca protiv ubice, ona bi mogla da bude u Njemačkoj na takozvanom “duldungu”, odnosno, tolerisanju boravka u zemlji.

Za porodicu ubijenog dječaka, majku sa dvoje djece, kaže da im je neposredno pred Muhamedov nestanak toleriranje boravka produženo do polovine decembra.

Ubica odveo dječaka na prevaru

Silvio S. (32) se tereti za ubistvo malog Muhameda iz Bosne i Hercegovine i još jednog dečaka Nijemca Elijasa, a mediji pišu da se u u oba slučaja radi o pedofilnom ubistvu.

Četvorogodišnji Muhamed je nestao 1. oktobra ispred centra za prijavljivanje novih izbjeglica, gdje je bio sa majkom Aldijanom Januzi (28), bratom Kevinom (pet mjeseci) i sestrom Melinom (9).

Majka je Muhameda, kako navode mediji, zakratko ispustila iz vida i dječak je nestao.

Policija je krenula u potragu, a državno tužilaštvo i dvije privatne osobe raspisale su prije par dana nagradu do ukupno 20.000 eura za one koji imaju informaciju o otmičaru malog Muhameda.

Otkriven pregledom snimaka kamerama

Policija je objavila i video-zapis potencijalnog otmičara, koji potiče sa jedne sigurnosne kamere, postavljene nedaleko od Pokrajinskog zavoda za socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Na video zapisu se mogao vidjeti Silvio S. sa plastičnom kesom ruci, dok drugom drži za ruku Muhameda i odvodi ga u nepoznato.

Silvio S. je do hapšenja živio kod svojih roditelja, kojima je priznao da je on čovjek sa policijske slike.

Otac Silvija S. je reporteru “Bilda” prijavio da je na toj fotografiji prepoznao svog sina.

Leš malog Muhameda pronađen je u automobilu Silvija S. i bio je, kako navode njemački mediji, prekriven granulatima koji se koriste za mačje toalete.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*