Danas u Sarajevu zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije

Danas će u Sarajevu biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije. U 9 sati bit će upriličen svečani doček delegacije Vlade Srbije na platou ispred zgrade institucija BiH. Početak zajedničke sjednice VMBiH i Vlade Srbije zakazan je za 10:30 sati.
Predstavnici organa izvršne vlasti dviju zemalja u 13 sati trebali bi potpisati sporazum i nakon toga održati press konferenciju.
Delegacija Vlade Srbije, predvođena srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, doputovala je sinoć u Sarajevo, a u hotelu Evropa je upriličen svečani prijem.
Srbijansku delegaciju na sarajevskom aerodromu dočekala je delegacija Vijeća ministara BiH predvođena zamjenikom predsjedavajućeg tog vijeća i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem. Dočeku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević.
Zvizdić je naglasio da će današnja sjednica doprinijeti jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, te stvaranju pretpostavki za jačanje ekonomskih odnosa. Zaključio je kako je dalje jačanje ekonomskih odnosa dobra pretpostavka i za jačanje političkih.
Premijer Srbije je, nakon što se zahvalio na gostoprimstvu, naglasio da je sutrašnja zajednička sjednica mnogo važnija za Srbiju i BiH i sve njihove narode nego poruka koju šalju Evropskoj uniji, jer je “ključno da se naši ljudi osjećaju bolje i sigurnije”.
Vučić je naveo da je Srbija za BiH drugi trgovinski partner ali da će se “boriti” da BiH postane prvi, te dodao da BiH postaje sve važnija za Srbiju u koju sve više izvozi.
Na kraju je naglasio da dvije države imaju “čisti” interes, ali prije svega je potrebno da Srbi, Hrvati i Bošnjaci što prije shvate da moraju da žive zajedno.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.