Zatečena 252 neprijavljena radnika, izrečene kazne veće od 1,1 milion KM

Porezna uprava Federacije BiH je tokom tri dana (14, 18. i 20. novambra) izvršila 772 inspekcijska nadzora prilikom kojih su kod poreznih obveznika koji obavljaju djelatnosti građevinarstva, ugostiteljstva, pekarstva i priređivanja igara na sreću (kladionice), zatečena 252 neprijavljena radnika.
Također uočeno je da nije evidentiran promet te da su 22 obveznika obavljala djelatnost bez odobrenja za rad.

Zbog utvrđenih nepravilnosti koje uključuju zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa zapečaćena su 43 objekta i izdata su 394 prekršajna naloga po kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 1.155.800 KM.

– Analizom efekata inspekcijskih nadzora i komparacijom perioda od sedam dana prije provođenja nadzora i sedmice u kojoj su izvršeni inspekcijski nadzori utvrđeno je drastično povećanje prometa registrovanog putem fiskalnih uređaja. Naime, kontrolisana ciljna grupa je u periodu od 7. do 13. novembra imala evidentiran promet od 21.136.545,38 KM, a u periodu od 14. do 20. novembra promet od 104.717.823,35 KM, što je povećanje od skoro pet puta. Ovi rezultati i pokazatelji obavezuju Poreznu upravu FBiH da nastavi intenzivne kontrole i aktivnosti na sprečavanju sive ekonomije i uvođenju finansijsko-fiskalne discipline sve dok postoji i jedan neprijavljeni radnik, saopćili su iz Porezne uprave te pozvali građane da im prijave nepoštivanje poreznih zakona, zapošljavanje neprijavljenih radnika, neizdavanje fiskalnih računa i druge koruptivne radnje.

Uz napomenu da garantuju diskreciju, iz PUFBiH su istali da se prijave mogu dostaviti putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i  primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva na broj 080 020 333.

(TI)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*