VW: Usklađivanje dizelaša za manje od sat vremena

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) poručio je danas kako će biti potrebno manje od sat vremena po automobilu da uskladi 1,6-litarske i 2,0-litarske turbodizelske motore u Europi sa propisima o emisiji štetnih gasova, prenose agencije.

Iz ove kompanije su obećali da će popraviti 11 miliona vozila širom svijeta za koje je otkriveno da emitiraju više štetnih plinova nego što je kompanija tvrdila, prenosi agencija AP.

Njemački automobilski gigant se bori sa najvećom poslovnom krizom u svojoj 78 godina dugoj historiji, nakon što je u septembru priznao da je varao na testovima mjerenja emisije štetnih gasova u Sjedinjenim Američkim Državama kod dizel automobila.

Ranije ovog mjeseca, VW je saopćio kako je otkrio nedosljednosti i prilikom utvrđivanja nivoa emisije kod pojedinih benzinskih vozila.

Samo za Europu

Njemački koncern navodi kako će za 2,0-litarske EA 189 motore u Europi biti potrebno samo ažuriranje softvera u trajanju od oko pola sata, dok će za 1,6-litarske motore biti potrebno ugrađivanje dodatka za povećanje efikasnosti motora, za šta će biti potrebno manje od sat vremena.

Kompanija dodaje da se date mjere odnose samo na modele Volkswagena u Evropi i da će potezi za 1,2-litarske motore biti saopćeni naknadno.

Generalni direktor VW-a Matthias Mueller je jučer izjavio kako će njegova kompanija do kraja ovog mjeseca dostaviti njemačkim regulatorima tehničke detalje popravke vozila opremljenih softverom za manipulaciju vrijednostima ispušnih gasova.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*