Tamil Nadu u Indiji: Više od 200 mrtvih u poplavama

Indijska vojska danas je evakuirala više od 2.000 stanovnika u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, a broj mrtvih u poplavama uzrokovanim najobilnijim kišama u više od sto godina porastao je na 269.

Meteorološke prognoze o novim padavinama tokom idućih 48 sati prisilile su vojsku da spašava preživjele iz potopljenih dijelova Chennaija u uvjetima koji izgledaju kao da je zemlja u ratnom stanju.

U četvrtak je u Chennaiju padala samo lagana kiša, ali se nivo vode nije smanjio od srijede, kada su potopljeni dijelovi grada.

Klimatske promjene

Premijer Narendra Modi, koji je okrivio klimatske promjene za obilne kiše, otputovao je u taj indijski četvrti grad po broju stanovnika kako bi sam vidio kakva je situacija i šta se poduzima.

“Vlada će stati uz građane Tamil Nadua u ovom trenutku kad je pomoć potrebna”, rekao je Modi novinarima, obećavši 150 miliona dolara za obnovu.

Najmanje tri osobe su poginule, a 15 ih se vodi kao nestalo u klizištu koje je jutros zbog olujnog nevremena i velikih padavina zatrpalo poljoprivredna imanja i najmanje 20 kuća na indonezijskom otoku Sumatri.

Glasnogovornik indonezijske Civilne zaštite Sutopo Purwo Nugroho saopćio je da su dvodnevne olujne padavine pokrenule klizište u selu Lebong Tandai u gradu Bangkulu.

“Do sada je potvrđeno da je 18 ljudi zatrpano pod klizištem dok su u blizini sela radili na poljima duriana. Zatrpano je i najmanje 20 kuća. Do sada su spasilačke službe izvukle tri beživotna tijela“, kazao je Sutopo.

Meteorolozi upozoravaju da bi se velike padavine u centralnim dijelovima Indonezije mogle zadržati i u narednih nekoliko sedmica, a da se olujno nevrijeme očekuje i početkom januara.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*