SIPA: Pretresi objekata na 5 lokacija zbog neovlaštenog prometa oružjem

U okviru predmeta kodnog naziva “Pink” policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas pretresaju objekte na pet lokacija na području općina Banja Luka, Laktaši i Prijedor.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći Višeg suda u Parizu.

Pretresi se vrše radi dokumentiranja krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, koje je na teritoriji BiH i Francuske počinila organizirana kriminalna grupa.

U aprilu 2013. godine policija Republike Francuske zaplijenila je veće količine automatskih pušaka, pištolja i municije, koje je u skrivenim pretincima putničkog motornog vozila prokrijumčareno iz BiH u Francusku te uhapsila pet bh. državljana.

U okviru današnje akcije, u službenim prostorijama SIPA-e bit će saslušano više osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela, nakon čega će se, shodno odluci nadležnog tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem status, saopćeno je iz SIPA-e.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.