Šarović: Koristiti fondove Evropske unije za poljoprivredu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ukazao je danas na sastanku ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Evrope u Berlinu da je potrebno aktivirati mehanizme korištenja pretpristupnih fondova Evropske, namijenjenih za podršku poljoprivredi i razvoju ruralnih sredina za period 2014. – 2020. godina.

Na sastanku, kojem su, pored Šarovića, prisustvovali ministri poljoprivrede Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova, razmatrana su pitanja regionalne saradnje u oblasti poljoprivrede.

Razmijenjena su iskustva od koristi za unapređenje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, održivog razvoja ruralnih područja i korištenje pretpristupnih sredstava u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

Šarović je potencirao aktivnosti na pripremi i izradi strateških dokumenata za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja u Bosni i Hercegovini.

Ministri su predstavili stanje u poljoprivredi i ruralnim oblastima u svojim zemljama, izložili koncept aktuelnih agrarnih politika koje se realizuju, predstavili plan za naredni period, ali i prijedloge za inteziviranje i poboljšanje međusobne saradnje zemalja zapadnog Balkana, te razmjenu iskustava u oblasti poljoprivrede i razvoja ruralnih područja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*