Profesionalci službi mentalnog zdravlja posjetili tuzlanski ˝Fenix˝

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK ˝Fenix˝ Tuzla danas su posjetili uposlenici Centra za mentalno zdravlje tuzlanskog Doma zdravlja i Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla. Posjeta je upriličena u susret Ramazanu.

Jako je važno ostvariti dobru saradnju i prijateljski odnos između korisnika službi mentalnog zdravlja i profesionalaca koji rade u tim službama kako bi uticali na razbijanje stigme I diskriminacije, istakla je Jasmina Avdibegović, šef Odjeljenja za traumatske stresne poremećaje na Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla.

Nenad Perić, psiholog u Udruženju Fenix, kaže da je stigma prema korisnicima, njihovim porodicama, kao i profesionalcima sve češća, stoga je neophodno zajedničkim snagama boriti se protiv nje. Saradnja Udruženja i ovih institucija i dosada je bila dobra, a nastaviće se i u budućnosti.

U Centru za mentalno zdravlje već su ranije organizovana ovakva druženja, a Senada Balijagić, šef Centra, naglašava da je smanjenje stigme izuzetno važno zbog velikog broja ljudi koji svakodnevno traže pomoć.

Mentalna bolest može se dogoditi svakome zato i jeste važno osvijestiti postojanje problema takve vrste i pravovremeno potražiti pomoć.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.