Majke Srebrenice: Djecu nam ne mogu vratiti, ali očekujemo djelić pravde

Iako mnogim presudama nismo zadovoljni, neću ni da razmišljam o tome da Radovan Karadžić neće biti osuđen za genocid – izjavila je za Fenu predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić, uoči presude Karadžiću 24. marta u Haškom tribunalu.

Ističe da majke očekuju djelić pravde, kao i da nijedna presuda njihovu djecu ne može vratiti, niti bol nadoknaditi. Vjeruje da će Karadžić biti osuđen i živi, kaže, za taj dan.

– Ukoliko bude osuđen za genocid, možemo obnoviti tužbu protiv Srbije i imamo osnovu da se ukine Republika Srpska – smatra Ćatić.

Još jedna majka Srebrenice, Hatidža Merhmedović, vjeruje da će Karadžića osuditi za genocid, što će mnogo značiti preživjelim žrtvama rata te za buduće generacije.

– Bez obzira na to kakvu kaznu dobio, biće mu bolje nego meni koja sam izgubila djecu i danas živim sama u samoći. Vjerujem u Božiju pravdu. Mnogo je majki umrlo, a nisu dočekale pravdu – kaže Mehmedović.

Majke Srebrenice, zajedno s predstavnicima brojnih nevladinih organizacija iz BiH, sutra putuju u Hag, gdje će prisustvovati izricanju presude haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*