Na izricanju presude Karadžiću više od 150 žrtava i 200 novinara

Više od 150 žrtava, oko 200 novinara i više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora, prisustvovat će danas u Hagu izricanju presude Pretresnog vijeća haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Objavi presude, kako je najavljeno iz Haškog tribunala, prisustvovat će i više od stotinu predstavnika akademske zajednice, istraživača i predstavnika organizacija civilnog društva.

Sav raspoloživi prostor u zgradi Međunarodnog suda i okolini je u potpunosti popunjen.

Kako bi primio što je više moguće posjetilaca, Međunarodni sud koristi sav raspoloživi prostor u sopstvenoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru World Forum.

Cijeli prostor oko zgrade Međunarodnog suda je danas blokiran, a pristup kontrolira holandska policija.

Brojni članovi organizacija žrtava iz BiH u Hagu čekaju presudu

Predstavnici organizacija žrtava iz cijele Bosne i Hercegovine doputovali su u srijedu navečer u Hag, kako bi pratili izricanje presude Radovanu Karadžiću. Organizator odlaska su Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepa, predvođeni Muratom Tahirovićem i Munirom Subašić.

S njima su doputovali i direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i humanitarnog prava Rasim Muratović, predstavnici organizacija studenata iz Bosanske Krajine, nestalih iz Kozarca i Prijedora, predstavnici Udruženja ubijene djece Sarajeva, Udruženja Mir pravda, povratak i pomirenje, kao i predstavnici nestalih i ubijenih Žepe i Memorijalnog centra Potočari.

U Hagu je i predstavnica udovica iz Srebrenice, predstavnik Saveza bošnjačkih udruženja, predstavnik nestalih iz Zvornika, neformalna grupa žena iz Srebrenice, predstavnici nestalih iz Ilijaša, Hadžića i Vogošće, predstavnica šehida iz Vlasenice i Srebrenice.

I dvije majke koje su svjedočile u procesu protiv Karadžića su doputovale u Hag, kao i predstavnici nestalih iz Kotor-Varoši i pokreta Anti Dayton te predstavnica majki iz Podrinja.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe su također organizirali praćenje suđenja u Srebrenici i Kozarcu.

U Memorijalnom centru Potočari javno praćenje izricanja presude

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari organizirano je javno praćenje izricanja presude Karadžiću, kome će prisustvovati članice Udruženja “Srebreničke majke” i ostali građani Srebrenice.

Članica Udruženja “Srebreničke majke” Fadila Efendić, kojoj su u genocidu u Srebrenici ubijeni sin i suprug, pratit će izricanje presude, uz očekivanje da Karadžić bude osuđen za genocid.

“Moja želja je da bude doživotno osuđen, jer zaslužuje najoštriju kaznu za sva zlodjela koja je počinio”, kazala je Efendić.

U Srebrenici se presuda Radovanu Karadžiću, najvažnija u istoriji Haškog tribunala, dočekuje tiho.

Preživjele žrtve genocida očekuju da im presuda donese barem djelić pravde.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*