Panonska jezera u Tuzli najaktuelnija turistička destinacija

Tuzlanski kanton je u 2013. godini posjetilo 33 hiljade domaćih i stranih gostiju, koji su ostvarili oko 88 hiljada noćenja – podaci su Turističke zajednice Tuzlanskog kantona.

– Prošla godina je rekordna i najposjećenija u odnosu na sve prethodne godine. U usporedbi s prethodnim godinama povećan je broj dolazaka gostiju za 29 posto, a ostvaren broj noćenja za 19,2 posto – izjavio je za Agenciju FENA direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Nedret Fazlić.

Pojašnjava da se svih prethodnih godina bilježio pad dolazaka turista, kako domaćih tako i stranih, ali da je ovo prvi put nakon niza godina da je evidentirano povećanje broja turista i noćenja. Nadaju se da će u 2014. godini biti još više posjeta, ako posluže vremenske prilike.

Prema podacima Turističke zajednice, na prostoru Tuzlanskog kantona turisti se zadržavaju u prosjeku od 2,9 dana, u odnosu na 2012. godinu koji je iznosio 2,2 dana.

– Svakako da povećanoj posjećenosti turista doprinosi Općina Tuzla, koja ima organizirano ‘Ljeto u Tuzli’ s raznim sadržajima. Zatim, općine Gradačac, Srebrenik, Lukavac i Gračanica. Rad Međunarodnog aerodroma Tuzla je bitno uticao na ovu rekordnu turističku posjetu, jer sve destinacije koje imamo su postale bliže Evropi što obogaćuje turističku ponudu i bitno utiče da se turisti duže zadržavaju – potcrtao je Fazlić.

Najviše dolaze gosti iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, a u posljednje vrijeme i Albanije. Tome su doprinijela, objašnjava, Panonska jezera u Tuzli, jedina slana jezera u Evropi s pješčanim plažama, koja su i najviše posjećena.

U 2013. godini su za samo 45 sunčanih dana ostvarili više od 560 prodatih karata.

– U 2014. godini, u ovom periodu koji je u toku, najaktuelnija destinacija jesu Panonska jezera u centru grada. Trud koji su uložili općinski načelnik i njegovi saradnici u stvaranju tih jezera prepoznala je Svjetska turistička organizacija, koja je općini Tuzla dala drugu svjetsku nagradu za iskorištenost voda, što je iznimno veliki uspjeh – istaknuo je Fazlić.

On naglašava da je to prvi grad koji se ne nalazi na obali mora, a dobio je takvu veliku nagradu. Zato je treba, kako kaže, isticati u svakoj mogućoj prilici, kako bi se Panonska jezera prepoznala u čitavom svijetu.

Navodi da Turistička zajednica Tuzlanskog kantona ima 1.800 kategoriranih soba od kojih oko 1.500 zadovoljavaju evropske kriterije, te da će nastaviti s obogaćivanjem turističke ponude, kao i s praćenjem evropskih trendova.

– Obogaćivanje turističke ponude jedan je od načina da zadržimo rekordan broj posjećenosti i da se taj trend nastavlja. Nadamo se da će, ako nas vrijeme bude poslužilo, ova 2014. godina biti još bolja u odnosu na prošlu godinu – zaključio je Fazlić.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*