Mikrokreditni sektor pruža podršku klijentima i stanovništvu

Članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH kontinuirano poduzimaju niz različitih aktivnosti kako bi se većem broju klijenata koji su ugroženi, unesrećeni ili zahvaćeni nedavnim poplavama i klizištima u Bosni i Hercegovini pomoglo i pružila podrška u saniranju šteta i prevazilaženju teškog stanja u kojem se nalaze.

Shodno tome, mikrokreditni sektor nastoji iskazati visok stepen solidarnosti, ljudskosti i društvene odgovornosti prema stanovništvu u lokalnim zajednicama, što podrazumijeva niz mehanizama za podršku klijentima ali i humanitarne aktivnosti članica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH.

Koristeći zakonske mehanizme, mogućnosti odobrene od bankarskih agencija i društveno odgovorne poslovne prakse organizacije članice su aktivirale set mjera koje uključuju moratorije/obustave na otplatu kredita najugroženijim klijentima, reprograme kredita, refinansiranje kredita, grejs periode na otplatu i druge mogućnosti u cilju pružanja podrške i pomoći u poslovnoj saradnji.

Sve organizacije članice su odmah nakon sagledavanja katastrofalnih posljedica na terenu, organizovale veliki broj humanitarnih aktivnosti koje su i dalje u toku, pokušavajući na taj način unesrećenima vratiti vjeru u normalan život i ljudsko dostojanstvo.

Mikrokreditne organizacije su kontinuirano prisutne na terenu i obavljaju detaljnu analizu ugroženosti svakog klijenta pojedinačno i na osnovu toga se djeluje konkretno, kaže se u saopćenju za javnost članica Udruženja mikroreditnih organizacija u BIH.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.