Ista sudbina Marzabotte i Srebrenice

U Tuzli su, na poziv udruženja Tuzlanska amica, boravili predstavnici Marzabotta, italijanskog gradića smještenog 26 km jugozapadno od Bolonje, inače poznatijeg kao grada u kojem se dogodio najteži masakr u Italiji za vrijeme Drugog svjetskog rata.
Ne zna se tačan broj ljudi, stradalih od nacista, koji su 1944. godine bježali pred savezničkim snagama, ali se procjenjuje da je pogubljeno između 700 i 1.800 ljudi.

Žrtve su bile isključivo civili, starci, žene i djeca. Dakle, građani Marzabotta nisu slučajno došli u Tuzli u vrijeme obilježavanja još jedne godišnjice stradanja Srebreničana u genocidu 1995.godine. Nisu slučajno ni u Amici, jer ova organizacija od dolaska Srebreničana na slobodne prostore, odnosno u Tuzlu, pomaže žrtvama toga kraja na razne načine.

Gosti iz Italije saosjećaju sa porodicama iz Srebrenice. Za tu priliku su pripremili Suzu, simbol nevinog stradanja, kojim građani Marzabotta podsjećaju svijet da genocid ne smije biti zaboravljen. Kako Cvijet Srebrenice simbolizira stravična ubistva u ovom gradu, tako je Suza simbol stradanja Italijana tokom Drugog svjetskog rata. Upravo iz tog razloga gosti žele Suze razmijeniti sa Srebreničanima.

Tokom boravka u Tuzli gosti su razgovarali o načinima povezivanja i jačanja saradnje udruženja Tuzlanska Amica i grada Mazarotte, sve u cilju prenošenja istine o sudbinama nedužno stradalih ljudi u Italiji i BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*