Piletina koja donosi Havaje na vaš tanjir

Datum:

Jeste li ikada čuli Huli Huli piletinu? Ovo havajsko jelo nevjerovatno kombinuje slatkoću voća sa sočnom piletinom i pravi je hit! Naziv dolazi od riječi “huli” na havajskom znači “okretati”, što se odnosi na metodu kuhanja: piletina se nekoliko puta okreće na roštilju dok se prelijeva tom ukusnom marinadom.

Tajna ovog jela je u marinadi, u kojoj se meso marinira satima, a zatim peče na roštilju ili tepsiji dok ne porumeni i lijepo karamelizuje.

Marinada za Huli Huli piletinu pravi se od soka od ananasa i soja sosa, plus mnogo drugih nevjerovatnih sastojaka koji piletinu čine nevjerovatno ukusnom! Ovu piletinu u havajskom stilu najbolje je poslužiti sa svježim pečenim ananasom i rižom za pravu havajsku gozbu.

Sastojci (za 6 osoba):

1.5 kg pilećih karabataka bez kostiju

90 g smeđeg šećera

100 g kečapa

230 ml soka od ananasa iz konzerve

100 ml soja sosa

2 kašike Worcestershire umaka

2 kašike jabukovog sirćeta

½ kašičice mljevenog svježeg đumbira

4 čena mljevenog bijelog luka

1 kašičica dimljene paprike

½ kašičice crnog bibera

Priprema:

U velikoj vrećici koja se može ponovo zatvoriti pomiješajte smeđi šećer, kečap, sok od ananasa iz konzerve, soja sos, Worcestershire umak, jabukovo sirće, đumbir, bijeli luk, papriku i mljeveni crni biber dok se ne sjedini. 

Sačuvajte malo marinade i pohranite je u frižider za kasnije. Koristiće se za premazivanje piletine. 

Dodajte piletinu u marinadu, pazeći da je sve ravnomjerno prekriveno. Zatvorite vrećicu i marinirajte u frižideru najmanje 4-6 sati ili po mogućnosti preko noći.

Izvadite mariniranu piletinu iz frižidera i ostavite je na pultu oko 20-30 minuta prije pečenja. 

U međuvremenu, zagrijte roštilj ili grill tepsiju i premažite uljem. 

Pecite piletinu 6 minuta s jedne strane, zatim je okrenite i pecite oko 3 minute. 

Premažite piletinu s preostalom marinadom, zatim je ponovo okrenite i pecite još 1-2 minute sa svake strane. 

Ponovite postupak dok ne bude potpuno pečena u sredini. Trebala bi se peći ukupno oko 15-16 minuta. Poslužite piletinu s pečenim ananasom i ukrasite mladim lukom, savjetuje “NoviList“.

Podijeli:

spot_img
spot_img

Povezano
INFO

Mirisi i boje Mediterana na Trgu slobode

Uz Panonska jezera, sunce, kupače, sve veći broj turista...

Servisne informacije za 18. juli

Iz MUP-a TK saznali smo da je protekla 24...

Podrška za Schmidta iz EU: Ovo je bila jedina preostala mjera

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon...

Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi pravo glasa za 16-godišnjake

Mladi od 16 i 17 godina moći će glasati...