Sarajevo: Otkrivanje spomen obilježja Editi Malkoč i Selmi Agić

Spomen obilježje tragično stradalim studenticama Editi Malkoč i Selmi Agić, koje je, vozeći velikom brzinom i prošavši kroz crveno svjetlo, na pješačkom prelazu ispred Zemaljskog muzeja usmrtio Sanjin Sefić, biće otkriveno u dvorištu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, danas u 17.00 sati.

Nakon otkrivanja spomen obilježja, biće održan komemorativni govor, saopštili su predstavnici Fakulteta.

Kako je najavljeno, na Komemorativnom skupu će govoriti rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škriljelj i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Dželilović.

Podsjetimo, Editu Malkoč i Selmu Agić je 10. oktobra 2016. godine, u sarajevskoj Ulici Zmaja od Bosne, automobilom usmrtio Sanjin Sefić, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Kantonalni Sud u Sarajevu prvostepenom presudom osudio je Sefića na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog izazivanja nesreće u kojoj su smrtno stradale Agić i Malkoč.

Svi ostali optuženi u ovom predmetu oslobođeni su krivice.

Sanjinova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, bili su optuženi za pomaganje počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela.

Optužnica je Saru Sefić, Alića i Salihovića teretila da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do Graničnog prelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Sauda Nišića optužnica je teretila da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Suđenje u predmetu “Sefić i drugi” počelo je 21. marta 2017. godine, nakon što je prvooptuženi poslije hapšenja u Srbiji i boravka u ekstradicijskom pritvoru u Novom Sadu, odnosno provođenja ekstradicijskog postupka u januaru iste godine izručen pravosuđu BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*