Veliki sukobi policije i demonstranata u Londonu i Parizu: Ima uhapšenih, metež na ulicama

U središtima Londona i Pariza danas traju veliki protesti. Britanci izražavaju nezadovoljstvo novim epidemiološkim mjerama, a Francuzi su se okupili protiv zakona koji brani snimanje i fotografisanje policajaca. Veliki broj građana okupio se danas u središtu Londona kako bi izrazili nezadovoljstvo novim mjerama koje su nadležni uveli kako bi suzbili širenje koronavirusa. Policija je nakon nekog vremena počela hapsiti demonstrante, što je uzrokovalo još veći haos.

Društvenim mrežama se šire videozapisi koji prikazuju brojna hapšenja i sukobe policije sa masom ljudi. Vrijedi naglasiti da veliki broj građana ne nosi zaštitne maske. Kako piše The Guardian, londonska policija je do sada uhapsila više od 60 ljudi.

Sličan metež zabilježen je u Parizu, gdje se na ulicama okupio veliki broj građana koji se protive zakonu o zabrani snimanja i fotografisanja policajaca.

Kako javlja RT, širom Francuske su u toku demonstracije, ali je situacija najozbiljnija u prijestolnici, gdje je policija koristila suzavac nakon što su demonstranti na njih ispalili vatromet.

Okupljeni tvrde kako ovaj zakon onemogućava da se svijetu pokaže brutalnost policajaca, kao i da je ovo još jedan način da vlasti zaštite policajce.

Ranije ove sedmice u javnost su isplivali snimci koji prikazuju trojicu policajaca koji zlostavljaju i tuku muzičkog producenta afroameričkog porijekla. Videa na kojima se vidi kako policajci šutaju muškarca u njegovom pariskom studiju šokirali su naciju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je ovaj potez policajaca okarakterisao kao “neprihvatljiv i sraman”. Trojica policajaca koji se pojavljuju u videu su suspendovani i trenutno su pod istragom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*