Zagreb: Protest protiv protesta, jedna osoba povrijeđena

Jedna osoba je povrijeđena, a više je  privedeno na protestnom skupu u Zagrebu koji je danas organizovao pokret “Okupirajmo Hrvatsku”. Protest pod nazivom “Stop teroru `šatoraša`” završen je nakon povratka manje grupe ljudi oko 16.30 sati na Trg bana Jelačića u Zagrebu, odakle su učesnici protesta i krenuli oko 14.00 sati.

Učesnike protestnog marša policija je zaustavila nakon što su stigli do raskrsnice Savske i Vukovarske ulice, gdje je došlo do manjeg sukoba, a mediji javljaju da je jedna osoba povrijeđena, a više ih je privedeno.

Kako ne bi došlo do eventualnog sukoba, policija je prethodno stvorila “tampon zonu” između učesnika protesta pokreta “Okupirajmo Hrvatsku” i veterana, njih oko 600, koji stotinjak metara dalje protestuju već mjesecima ispred zgrade resornog ministarstva.

Učesnici protesta su poručili da će ponovo organizovati sličan skup ako šator ne bude uklonjen.

Policija je nešto prije 16.00 sati otkrila grupicu mladića koji su htjeli napraviti probleme. Jedan od njih imao je jaje u džepu, a malo prije toga policija je uhapsila tri lica koji nemaju veze s učesnicima protesta, već su “provokatori” koji su s uzdignutom desnicom uzvikivali “Hrvatska do Zemuna”, te su učesnicima protesta htjeli potrgati plakate.

Prethodno je troje lica uhapšeno kada su pokušali probiti policijski kordon i doći do veterana, među kojima ima i invalida u kolicima.

Protestu pod nazivom “Stop teroru `šatoraša`” odazvalo se oko 500 ljudi, koji su se sa Trga bana Jelačića uputili prema Savskoj ulici, a kada je jedan učesnik protesta izašao iz kolone, interventna policija odmah ga je oborila na zemlju i privela, javili su mediji.

Interventna policija blokirala je saobraćaj na raskrsnicama kojima se kreću učesnici protesta, kojim žele iskazati nezadovoljstvo jer veterani u Savskoj duže od četiri mjeseca protestuju u šatorima ispred resornog ministarstva.

Pokret “Okupirajmo Hrvatsku” saopštio je ranije da “ekscesni nacionalizam i netolerancija prema drugima i drugačijima nisu samo prolazne slabosti, nego postaju osnovne `vrijednosti` društvene zajednice, koje se trenutno manifestuju u Savskoj 66″.

Pokret “Okupirajmo Hrvatsku” ističe da je protest veterana, koji su u Savskoj već više od 120 dana, od početka ilegalan.

“Svim političkim strukturama ovakvi derneci odgovaraju – miču se iz fokusa pažnje javnosti bitni ekonomski problemi. Nacionalizam je izdizanje svoje nacije kao više nacije u odnosu na druge. On ne može nikako biti pozitivan, već je `hrana` zbog koje nastaje `spirala međusobne mržnje` bez kraja, iz koje nema izlaska”, navodi se u pozivu na protest.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*