Vlada TK utvrdila Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih u Tuzlanskom kantonu.

Zakonom o obrazovanju odraslih se dobija jedna osnova za regulisanje stanja ko može biti polaznik osnovnog i srednjeg obrazovanja, program za obrazovanje odraslih, te ko može da vodi obrazovanje odraslih i na koji način se finansira obrazovanje odraslih.

Ministrica obrazovanja nauke i kulture TK Mirsada Begović istakla je da osnovno obrazovanje odraslih podrazumijeva obrazovanje osoba koje do navršene dobi od 15 godina nisu uspjele da završe program osnovnog obrazovanja.

Vlada TK se izjasnila između ostalog i o Planu proljetne sjetve u 2015. godini za područje Tuzlanskog kantona koji je sačinjen na osnovu općinskih planova proljetne sjetve.

Ministar za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo TK Abdulah Zukić je kazao da je za uspješnu realizaciju proljetne sjetve potrebno obezbijediti repromaterijal u vrijednosti oko 64.000 KM, te preostala sredstva za novčanu podršku iz 2014.godine u iznosu od 580.000 KM.

Vlada je usvojila informaciju o prihodima i stepenu naplate po ugovorima o koncesiji iz nadležnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za 2014. godinu.

Na osnovu koncesione naknade naplaćena su oko tri miliona KM, što predstavlja povećanje u iznosu od oko 1.300.000 KM.

Vlada TK je također je razmatrala i budžetske zahtjeve za izradu Nacrta budžeta TK za 2015.godinu. Zaključeno je da svi budžetski zahtjevi u zbiru iznose 407.061.541 KM što uključuje vlastite i namjenske prihode, transfere i donacije.

S obzirom na to da su budžetski zahtjevi nerealno postavljeni, kako je istaknuto, Vlada TK će u narednom periodu morati naći načina da budžetske zahtjeve racionalizira i svede na mjeru definiranu okvirom koji je predvidjelo Federalno ministarstvo finansija.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*