Izrael prekida kontakt s EU-om o mirovnom procesu

Izrael je priopćio da će suspendirati kontakte s tijelima Europske unije koja su angažirana u mirovnim naporima s Palestincima, nakon što je Unija počela tražiti etiketiranje proizvoda koji se izvoze iz izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je i ministar vanjskih poslova, naredio je ministarstvu da izvrši “ponovnu procjenu angažiranja tijela EU-a u svemu što je povezano s diplomatskim procesom s Palestincima”, prenosi Tanjug.

Netanyahu je naredio da do završetka procjene budu “suspendirani diplomatski kontakti s predstavnicima EU-a po ovom pitanju”, kako je rekao Emmanuel Nahshon, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Ostaju zasebni kontakti s pojedinim članicama

EU, između ostalih, također ima posebnog predstavnika za izraelsko-palestinski mirovni proces.

Nahshon je naglasio da Izrael nastavlja zasebne kontakte s pojedinim članicama EU-a, poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske, no nije objasnio sve implikacije Netanyahuovih instrukcija.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova ranije je ovoga mjeseca priopćilo kako diplomati Izraela neće sudjelovati na velikom broju zakazanih sastanaka Europske unije nakon odluke da se etiketiraju proizvodi iz židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Netanyahu je tada kritizirao odluku Europske komisije da označava proizvode iz ilegalnih židovskih naselja na Zapadnoj obali, ističući da je ona licemjerna i da predstavlja dvostruki standard.

Prema njegovim riječima, ta odluka se fokusira samo na Izrael, a ne na dvjesto drugih sukoba diljem svijeta.

Netanyahu je kazao kako je “Europska unija odlučila označavati samo proizvode ‘Made in Israel” i da ta država ne može prihvatiti činjenicu da se obilježavaju proizvodi ”strane na udaru terora”.

Mirovni proces je već dulje zamrznut, a zadnji pokušaji, predvođeni službenim Washingtonom i podržani od drugih međunarodnih posrednika, poput EU-a, Rusije i UN-a, propali su u travnju 2014. godine.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*