Barack Obama: Spreman sam predati dužnost Hillary Clinton

Američki predsjednik Barack Obama održao je u Sjevernoj Carolini vatren govor u kome je uputio snažan apel glasačima da podrže kampanju Hillary Clinton. U svom obraćanju, Obama je pohvalio karakter bivše državne sekretarke kojoj se vratila nada nakon što je FBI zaključio istragu „slučaja email“ u njenu korist, piše AFP, prenosi NAP.

– Ovdje sam zato što vjerujem u Hillary Clinton, obratio se Obama masi na skupu u Charlotte, Sjeverna Carolina, podižući pesnicu i predvodeći skandiranje „Hillary! Hillary!

– Nikada do sada nije bilo kvalificiranog kandidata kao što je ona, nikad, naglasio je Obama.

Međutim, iako je ponovo pokazao svoje govorničke i komunikacijske vještine koje su mu inače i zaštitni znak, Obamin istup u predsjedničkoj kampanji zasjenilo je jedno vanredno obavještenje nekoliko sati ranije u Washingtonu.

Procjena FBI u kojoj se navodi da je Clintonova „krajnje neoprezna“ jer je slala povjerljivu informaciju putem svog personalnog e-maila, bila je daleko od potpunog oprosta kojem se nadala bivša sekretarka u toku svoje demokratske kampanje protiv republikanskog rivala Donalda Trumpa.

Clinton i Obama su zajedno otputovali u Sjevernu Carolinu na skup za koji su se nadali da će podići energiju među glasačima, pogotovo manjina koje su i dalje veliki pobornici odlazećeg predsjednika.

Niti jedno od njih nije pomenulo odluku FBI da uputi preporuku Odjelu pravde da ne ulažu krivičnu prijavu protiv Clintonove zbog nespretne elektronske komunikacije.

Direktor FBI James Comey je rekao da nakon iscrpne provjere izvršene bez političke pozadine, istražitelji nisu pronašli bilo kakav dokaz „namjerne zloupotrebe“ od strane Clintonove ili njenih bliskih saradnika, ali da su Clintonova i njen tim bili „krajnje neoprezni u rukovanju krajnje osjetljivom, visoko povjerljivom informacijom“.

Glasnogovornik Hillary Clinton Brian Fallon rekao je da je kampanja „zadovoljna“ preporukom FBI.

Zaključak direktora FBI da je Clinton poslala i primila informaciju koja se smatrala povjerljivom, a u nekim slučajevima tajnom, je u suprotnosti sa njenom ponavljanom izjavom da nikad nije slala informaciju putem svog personalnog emaila ili kućnog servera.

Iako sa pravnog aspekta „lakši“ nego što bi bila tužba, Comey-ev zaključak je daleko od „sve je čisto“ kakvom se nadala Hillary.

A zaključak FBI o nedostatku opreza samo je inspirirao Trumpa da nastavi govoriti o tome kako Clintonovi već godinama operiraju „iznad zakona“.

– Kriva je, a kako se ispostavilo, nećemo je okriviti. To je stvarno nevjerovatno, kazao je Trump u Raleigh, Sjeverna Carolina gdje je održao predizborni skup.

– Danas smo vidjeli najbolji dokaz da je naš sistem apsolutno, totalno namješten, kazao je Trump dodajući da se Clinton „smije gluposti našeg sistema“.

U trenutku kada su preostale još samo 3 sedmice do demokratske konvencije kada će stranka i formalno potvrditi Clinton kao predsjedničkog kandidata, i drugi republikanci se koriste „slučajem email“ da glasačima ukažu na njen, kako ga predstavljaju, nedostatak pouzdanosti.

– Na temelju direktorove izjave, čini se da se šteta nanosi samoj vladavini prava, kazao je visokorangirani republikanac Paul Ryan.

Bivša prva dama nedavno je ponovo postala predmetom napada kada se saznalo da se suprug Bill prošle sedmice kratko sastao sa vrhovnim tužiocem Lorettom Lynch na aerodromu u Arizoni, što je navelo republikance da reaguju zbog sumnje na mogući upliv vlade u istragu.

U međuvremenu je Clinton nastavila kampanju pojavivši se zajedno sa Obamom na predizbornom skupu.

Rejting predsjednika je veći nego ikada i još uvijek može učestvovati u demokratskoj kampanji, što je od krucijalnog značaja za Clintonovu čija je popularnost uveliko opala, kao i Trumpova.

U svojim obraćanjima, Obama je označio provokativnog milijardera Trumpa kao neprovjerenog, nestrpljivog i pompeznog, bez adekvatnog temperamenta za ovalni ured, piše AFP.

(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*