Inzko: Imam ovlasti za smjenu Dodika

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u intervju za zagrebački Globus kako međunarodna zajednica nikad ne bi prihvatila referendum o odcjepljenju RS, niti bi on kao visoki predstavnik potpisao takvo nešto.

Potvrdio je kako ima ovlasti smijeniti predsjednika RS-a Milorada Dodika no da su prošla vremena kada se to radilo.

“Moji prethodnici su ih koristili 800 puta, a 180 političara je smijenjeno. Ali ta su vremena prošla. Danas želimo domaća rješenja i domaću odgovornost”, naglasio je.

Smatra i kako nipošto još nije došlo vrijeme za ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR).

“Ured može biti ukinut kada se ispuni program ‘5+2’ – pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uvjeta. Jedan je uvjet ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtjevniji, jer podrazumijeva ‘pozitivnu ocjenu političke situacije u BiH i punu provedbu Daytonskog sporazuma. Sami možete procijeniti u kojoj mjeri je taj uvjet ispunjen”, kazao je Inzko.

Na pitanje je li sazrelo vrijeme da se revidira Dejtonski sporazum, kazao je kako se uz suglasnost sva tri konstitutivna naroda, Dejtonski ustav može i dalje mijenjati.

“Prije svega bi to trebalo biti u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše”, ocijenio je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH u intervju za Globus osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH.

“Hrvati trebaju imati što više. Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj mjeri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo točno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod”, naglasio je.

(N1)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*