Dom naroda FBiH usvojio izmjene Zakona o plaćama: Briše se minimalna satnica

Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, počelo je današnje zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH po hitnom postupku je predložila zakonske izmjene koje će stupiti na snagu objavom u Službenim novinama FBiH. Bit će propisan način utvrđivanja visine osnovice za obračun plaće zaposlenika u federalnim institucijama.

Predviđa se brisanje minimalne satnice kao elementa obračuna osnovice i da se visina osnovice za obračun plaće utvrđuje zakonom o izvršenju budžeta na federalnom i kantonalnom nivou, odnosno odlukom općinskog vijeća o izvršavanju budžeta za svaku budžetsku godinu ili odlukom o privremenom finansiranju, a sve to nakon konsultacija sa sindikatom.

Dosad je to bilo utvrđeno na način da sindikat i Vlada dogovaraju visinu najniže neto satnice, koja se onda množi s fondom broja radnih sati i tako se dobije visina osnovice za obračun plaće. Takva osnovica se množi s platnim koeficijentom svakog radnog mjesta i dobije se visina osnovne plaće.

Prilikom obračuna plaća primjenjivat će se “obračunski bod” kao korektivni faktor.

Plaće i naknade, kako je propisano, mogu se isplaćivati samo do visine planiranih sredstava u budžetu za te namjene.

Iznos paušala i naknada zastupnicima i delegatima u Parlamentu FBiH umanjivat će se za neopravdane izostanke sa sjednica i radnih tijela u visini od deset posto.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*