Mogherini zabrinuta stanjem na Zapadnom Balkanu: Mir se ne smije uzeti zdravo za gotovo

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini na sinoćnjoj press konferenciji u Briselu rekla je da se iz posjete Zapadnom Balkanu vratila zabrinuta. Ona je izvještaj prezentirala na sastanku Vijeća za vanjske poslove, piše Patria.

– Region je izložen različitim izazovima i tenzijama. Neke su interne, domaće, političke, a neke su regionalne, interetničke tenzije među državama. To je vrlo opasno i može vratiti region unazad nekoliko godina. Mir se nikada ne smije uzeti zdravo za gotovo. Postoji zabrinutost – kazala je Mogherini, dodajući da je ovoga puta vidjela mnogo više nego je to bio slučaj ranije.

Istakla je da je region izložen nekim globalnim tenzijama, te da Balkan lako može postati figura u toj šahovskoj igri.

Ministrima vanjskih poslova EU je rekla da je ozbiljno zabrinuta stanjem na Zapadnom Balkanu, ali da, ipak, ima razloga za optimizam. Ministri su saglasni s njenim stavom da na Zapadnom Balkanu ima mnogo posla, ali i da EU ima sve alate da prevaziđe eventualne poteškoće.

-EU ima alate da ponudi ljudima perspektivu koju žele, a to je mir, ekonomija, regionalni razvoj i napredak. Optimista sam zbog entuzijazma mladih ljudi u svim dijelovima Balkana. Postoji proevropska energija na Zapadnom Balkanu koja samo čeka da se pusti unutra i mislim da imamo interes da se ovaj proces učini kredibilnim – naglasila je Mogherini.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*