Objašnjeno zbog čega su pivske flaše uvijek smeđe ili zelene

Da li ste se ikada upitali zašto su pivske flaše skoro uvijek zelene ili smeđe, a tek vrlo rijetko bezbojne?

Iako su još stari Egipćani pravili pivo i ljudi ga piju hiljadama godina, tek u 19. stoljeću počelo je flaširanje tog pića, pošto su pivari, zajedno s komercijalizacijom ovog pića, ustanovili i da će tako duže ostati svježe, piše Business Insider.

Ispočetka su ga pivari prodavali u flašama od bezbojnog stakla i dobro se pokazalo kada su ga držali u hladnim i mračnim prostorijama. Međutim, pivari su ubrzo ustanovili i da pivo u takvim flašama izloženo suncu poprima neprijatan miris. Bukvalno – kao tvor.

Do takvog neprijatnog mirisa dolazilo je zato što su bezbojna stakla propuštala UV zrake da prodru u piće i izmijene mu ukus tako što su oslobađali kiselinu iz hmelja koja je potom u hemijskoj reakciji sa sumporom prisutnim u pivu pravila jedinjenje veoma slično onom koje tvorovi ispuštaju da oteraju grabljivice u prirodi.

Da bi to preduprijedili, pivari su uveli smeđe flaše, jer je tamna boja sprječavala prodor nepoželjnih zraka, a pivo je u njima duže ostajalo svježe.
A zelene? Tokom Drugog svjetskog rata, zavladala je i nestašica smeđih flaša, pa su odabrane zelene. Osim toga, u mnogim pivarama proizvedeno pivo točilo se i u smeđim i, rjeđe, u zelenim flašama.

Među pivopijama počeli su da kruže i razni urbani mitovi i legende kao “objašnjenja” za takav postupak i nije bilo rijetko da se nerado odlučuju za zelene flaše. Međutim, uslijedilo je i objašnjenje tehnologa iz pivara da se na proizvodne trake na svakih 99 ili 999 smeđih flaša stavlja jedna zelena kako bi se pratila proizvodnja i uzimali uzorci na provjeru.

U međuvremenu je razvijena i tehnologija zaštite bezbojnih flaša od propuštanja UV zraka, ali je uprkos tome pivari rijetko primenjuju.

(RadioSarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*